Srijeda, 28 Veljača 2024
Nardelli o planovima u 2024.; Projektna dokumentacija za novi vrtić, realizacija niza komunalnih projekata

Nardelli o planovima u 2024.; Projektna dokumentacija za novi vrtić, realizacija niza komunalnih projekata

Nakon 2023. godine u kojoj se župsko gospodarstvo u potpunosti oporavilo od posljedica korona krize, u novu 2024. Župa dubrovačka ulazi s proračunom koji će iznositi 8.750.000,00 eura, a očekuje se da bi prihodi, a time i proračun tijekom godine mogao biti i veći.

- Prošlu godinu bi ocijenio kao vrlo uspješnu godinu u kojoj se naša glavna gospodarska grana turizam vratila na rezultate iz 2019. godine, to je rezultiralo značajnim povećanjem prihoda Općine. Tako smo na ime poreza na dohodak ostvarili 4.400.000 eura, što je ravno prihodima koje smo imali nekada kada smo bili Općina od posebne državne skrbi. Prisjetimo se da smo ukidanjem tog statusa tada u proračunu izgubili 10 milijuna kuna, da bi se evo nakon sedam godina vratili na te nekadašnje prihode koji nažalost danas vrijede znatno manje.

Međutim, 2023. godina je pokazala na veliki problem nedostatka radne snage u svim granama gospodarstva, pa se iz tog razloga neki naši planirani projekti realiziraju prilično sporo s kašnjenjima - rekao je u kratkom osvrtu na prošlu godinu načelnik Silvio Nardelli.

Kako se od 1. siječnja novom poreznom reformom ukida se prirez, a Vlada RH je općinama i gradovima ostavila mogućnost odlučiti hoće li ostaviti istu stopu poreza na dohodak, povećati je kako bi nadoknadili gubitak zbog ukidanja prireza.

- Općina je ukidanjem prireza ostala bez 450 tisuća eura, međutim upravo zahvaljujući ovakvom povećanju prihoda od poreza na dohodak nismo bili skloni povećavati porezno opterećenje građanima. Držim da to u ovom trenutku nije potrebno i oni će to osjetiti povećanjem na svojim plaćama.

Ovogodišnjim proračunom nastavljamo kapitalne aktivnosti. Prije par dana je potpisan ugovor za izradu kompletne projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje novog Dječjeg vrtića u Kuparima, najpovoljnija je bila ponuda tvrtke Studio 3LHD d.o.o u iznosu nešto manjem od 300 tisuća eura. Igrom slučaja radi se o tvrtki koja je angažirana od strane investitora u budući hotelski kompleks u Kuparima, očekujemo će se tijekom ove godine završiti kompletna  projektna dokumentacija, te da ćemo nakon toga podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu i krenuti s radovima. Važno je napomenuti da smo prošle godine u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili bespovratna sredstva u iznosu od  17.280.000,00  milijuna kuna, odnosno 2,3 milijuna eura za izgradnja i opremanje novog dječjeg vrtića u Kuparima. Ta sredstva nisu dovoljna za završetak projekta, teško je u ovome trenutku govoriti koliko će novi vrtić u konačnici koštati, ali Općina će po završetku projektne dokumentacije i procijene vrijednosti osigurat razliku sredstava, bilo iz općinskog proračuna, bilo financiranjem putem kredita komercijalnih banaka. S obzirom da Općina za sada nema nikakvom kreditno zaduženje, ako bude potrebno moći ćemo se zadužiti za isfinancirati navedeni projekt. Važno je napomenuti da smo kroz prošlogodišnji proračun vratili pola iznosa beskamatne pozajmice koju smo dobili od Vlade RH za financiranje rada Općine u doba korona krize. Uvjet u dodjeli bespovratnih sredstava je da projekt mora biti funkcionalno završen do sredine 2026. godine.

Za Dječji vrtić Župa dubrovačka koji sada radi u više prostora, uključujući i iznajmljene prostore od tvrtke Maistra,  u dva smo navrata koristili sredstva iz Europskih fondova.  Ti su programi završili, a mi smo i nadalje zadržali isti kapacitet i standarde s tim da se ta sredstva umjesto iz fondova, sada izdvajaju iz proračuna.  Vrtić trenutno ima 550 djece, a kad pogledamo samo sredstva koja je Općina za potrebe vrtića izdvajala prije četiri godine, bilo je to oko 5 milijuna kuna i usporedimo s iznosom od 13 milijuna kuna koliko izdvaja danas, vidljivo je kolika razlika.

Kad govorimo o obrazovanju važno je spomenuti i projekt dogradnje nove školske zgrade na Mljekari.   Prije dvije godine smo od Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili idejni projekt za nadogradnju škole.  Nažalost, zbog pravilnika koji su na snazi  i kriterija koji se primjenjuju u dva navrata smo morali mijenjati taj projekt, nadam se poslije zadnjeg sastanka održanog u Ministarstvu da ćemo dobit suglasnost, a čim je dobijemo suradno s županijom dalje krećemo u izradu glavnog izvedbenog projekta, koji će koštati otprilike koliko i dokumentacija za vrtić.  Imamo osigurano zemljište i to je projekt koji moramo što prije pokrenut, pokušati se kandidirati kroz razne fondove kako bi osigurali financiranje.  U samom projektu je i rekonstrukcija zgrade na Kantulama. S preko 900 učenika smo najveća škola u županiji,  što je upravo bio jedan od problema. Naime, ministarstvo sukladno pravilnicima ne podržava tako velike škole jer bi praktično Župa trebala imati dvije škole , a ne jednu. Drugi problem je što naša škola radi u jednosmjenskom nastavi,  ispada da su nastojanja da ostanemo u jednosmjenskom nastavi sada kod ministarstva manjkavost u  odnosu na druge koji ma je prioritet iz dvosmjenskog prijeći u jednosmjenski načina rada.  Uglavnom, nadam se pozitivnom ishodu te priče i da ćemo uskoro dobiti suglasnost za naš projekt.

Kako ove, tako i narednih godina planiramo suradno s Gradom Dubrovnikom osigurati sredstva za izgradnju pratećih sadržaja Groblja Dubac, sakralnog objekta, ispraćajnih objekata i svih ostali objekata koji su projektom predviđeni.  Pri kraju su radovi na izgradnji grobnih mjesta koji su financirani sredstvima građana, međutim  je bilo je nužno napraviti i neke objekte, a i grobnice kako na muslimanskom, pravoslavnom i ateističkom dijelu groblja koje nisu prodane odmah, a bilo ih je nožno izgraditi jer bi se u kasnijim fazama ne bi moglo prići mehanizacijom za izgradnju. Za taj se dio Groblje Dubac kreditno zadužilo te će kasnije kroz prodaju grobnih mjesta vratiti taj novac.  Tijekom ove godine planiramo početak radova na izgradnji objekata koji će se financirati iz proračuna Općine i Grada  Dubrovnika. Također pred dobivanjem smo građevinske dozvole za nova dva grobna polja na katoličkom groblju, jer su sva izgrađena grobna mjesta na tom dijelu groblja prodana. – istaknuo je Nardelli.

Nastavlja se i realizacija niza komunalnih projekata.

- Osobno sam očekivao da ćemo tijekom prošle godine početi radove na izgradnji druge faze kanalizacije u Čibači,  međutim još smo uvijek  na građevinskoj dozvoli.  Nadam se da ćemo taj projekt početi čim prije.

Prošle smo godine dobili 90 tisuća eura od ministarstva namjenskih sredstava za ulaganje u pomorsko dobro. S njima smo počeli s uređenjem prve faze šetnice od Srebrenog do Kupara, odnosno na zidove buduće šetnice.  U ovoj godini krećemo s drugom fazom koja uključuje javnu rasvjetu,  vodovodnu i hidrantsku mrežu i betoniranje same šetnice. Konačno uređenje i popločavanje će bitu u narednim fazama.

Nakon lani završenog dječjeg igrališta u Mandaljeni,  započeli smo izgradnju igrališta u Čibači koje ćemo završiti  ove godine, a  planiramo izgradnju još jednog igrališta na Gornjem Brgatu. Izgradili smo i vježbalište pored školske sportske dvorane na Mljekari, gdje se trenutno radi i dječje igralište. Imali smo i značajno ulaganje u igralište Tarantela gdje nje napravljena izmjena umjetne trave na malom igralištu kao i uređenje novih kontejnerskih svlačionica koje su postavljene nakon požara na starom objektu.

Kroz  ITU mehanizma na Urbanom području Dubrovnik  smo kandidirali tri projekta a kao prvi projekt smo naveli Sportski kompleks Čibača. Očekujemo da ćemo u ovoj godini dobiti sredstva iz tog fonda u iznosu 2,1 milijun eura koja bi se ulagala u tribine i prateće sadržaje sportskog kompleksa. Napominjem da smo u prošloj godini to zemljište dobili u vlasništvo od Vlade RH te da smo od privatnih vlasnika otkupili neke čestice kako bi parcelacijom objedinili prostor.

Naravno i ove godine su osigurana sredstva za normalan rad Komunalnog društva, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Zajednicu sporta, potrebe kulture i socijalne skrbi. Važno je napomenuti da smo na prošlom vijeću usvojili odluku kojom su poboljšani uvjeti u socijalnoj skrbi i pomoći umirovljenicima s niskim mirovinama te starijim osobama bez mirovina, podigli smo pragove i povećali sredstva za pomoć koja isplaćujemo na tromjesečnoj bazi.

Sa Županijskom upravom za ceste nastavljamo zajedničko ulaganje u naše dvije županijske ceste, u proračunu je i ulaganje u nerazvrstane ceste te nastavak izgradnje nogostupa na D8 kao i proširenje javne rasvjete gdje je to potrebno – zaključio je općinski načelnik.

  • Autor: Niksa Duper