Srijeda, 23 Listopad 2019

Latest News

Na Cvjetnicu u Župi Svetog Ilara; Uskrsna humanitarna akcija - Imaj srce za druge

Petak, 05 Travanj 2019 09:18 Napisao

U organizaciji mladih i obitelji župe sv. Ilara na Cvjetnicu u nedjelju 14. travnja popodne od 16:00 do 19:00 sati održat će se humanitarni događaj "Imaj srce za druge" koji će najviše razveseliti najmlađe župljane. Organizatori pripremaju radionice ukrasa za djecu, natjecateljske igre, te za kraj veliku potragu za čokoladnim jajima. Najuspješnije očekuju i nagrade. U sklopu događaja bit će pinicijada i prodaja kolača.

Sva sredstva prikupljena na ovom humanitarnom događaju su namijenjena za potrebitim obiteljima župe Sv. Ilara.

-Radujemo se vašem dolasku, otvorimo svoja srca i darujmo ih našim bližnjima - poručuju organizatori.

Podsjetimo, na humanitarnom događaju "Imaj srce za druge" koji su mladi i obitelji župe sv. Ilara u Mlinima uz potporu Općine Župa dubrovačka organizirali pred prošli Božić prikupljeno je 9.420,00 kuna koje su darovane obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Rezultati 24-satnog nadzora brzine - Građani predložili 45 lokacija, zabilježeno 118 prekršaja

Četvrtak, 04 Travanj 2019 14:41 Napisao

Kao što je i najavljeno u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj jučer od 00,00 sati do 24,00 sata proveden je 24-satni nadzor brzine kretanja vozila. Prilikom nadzora brzine korišteni su svi raspoloživi uređaji i nadzor se provodio na lokacijama gdje se najčešće događaju prometne nesreće, ali i prema prijedlozima građana gdje je to bilo moguće provesti. Pa tako u naseljenim mjestima, i van naseljenih mjesta, sveukupno je zabilježeno 118 prekršaja zbog prekoračenja brzine.

Očigledno je da je akcija imala pozitivan odjek u javnosti, budući da su građani predložili ukupno 45 lokacija za mjerenje brzine te je kontrolirano ukupno 256 vozača. Za vrijeme trajanja akcije nije se dogodila niti jedna prometna nesreća.

Policijska uprava će i dalje provoditi akcije nadzora brzine prema dostavljenim prijedlozima građana, kao i na lokacijama najčešćih mjesta događanja prometnih nesreća. Policijska uprava se ovom prilikom zahvaljuje građanima na njihovim prijedlozima.

Dani kršćanske kulture; Knjiga o Stepincu, predavanje o kostima iz katedrale, koncerti...

Četvrtak, 04 Travanj 2019 13:43 Napisao

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture koja se uz Split i Šibenik održava i u Dubrovniku predstavljena je u četvrtak, 4. travnja na konferenciji za medije u dvorani sv. Ivana Pavla u Dubrovniku. Dubrovački program kao i samu manifestaciju predstavili su generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i član Vijeća za kulturu i znanost povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Pročelnik Mikuš napomenuo je kako se ova manifestacija u Hrvatskoj događa petnaesti put na nacionalnoj razini, u Dubrovniku četrnaesti, te kako i ove godine donosi raznoliki program. Predstavljajući detaljnije pojedine programe Mikuš je istaknuo dobru suradnju sa Srpskom pravoslavnom općinom u kojoj će se koncert održati na blagdan Blagovijesti po julijanskom kalendaru što je ujedno slava ove crkve. Najavio je i predstavljanje knjige o blaženom Alojziju Stepincu mostarskog biskupa Ratka Perića, te u korizmenom vremenu zanimljivo predavanje o smrti. Detaljnije je, uz ostalo, predstavio završni koncert klapa i zborova.

Ostale programe predstavio je povjesničar umjetnosti Viđen koji je istaknuo predavanje o kostima iz dubrovačke katedrale. Nakon potresa 1979. godine ispod katedrale i Bunićeve poljane pronađeni su brojni zanimljivi nalazi koji su promijenili viđenje povijesti prvih dubrovačkih stoljeća. Među njima su pronađene kosti pokojnika koji su bili pokopani i ispod barokne i ispod romaničke katedrale, a dobrom suradnjom katedralne župe i Antropološkog zavoda HAZU-a napravljena su potrebna istraživanja. Na tom predavanju će biti predstavljeno sve ono što se na temelju istraživanja kostiju moglo saznati o samom životu starih Dubrovčana.

Predstavljajući izložbu i predavanje o arhitektu Carlu Fontani Viđen je naglasio njegovu povezanost s osobom zaslužnom za obnovu Dubrovnika nakon Velike trešnje u 17. stoljeću Stjepanom Gradićem, a iz tog kruga dolazi i arhitekt Tommaso Napoli koji je u Dubrovniku živio jedanaest godina i radio na obnovi Kneževog dvora, dovršetku katedrale i današnje Biskupske palače. To pokazuje da su Dubrovčani ne samo pratili trendove nego su ih živjeli u svome Gradu, istaknuo je Viđen.

Generalni vikar Katušić zahvalio je uime Dubrovačke biskupije brojnim institucijama na suradnji u organizaciji pojedinih programa osobito onima s kojima se dugo godina surađuje poput Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog arhiva i Kinematografa Dubrovnik, zatim brojnim zborovima te naravno Verbumu iz Splita u čijem okrilju je nastala ova manifestacija. Zahvalio je medijima na praćenju događanja jer je to vrlo intenzivno razdoblje u kojem se kroz deset dana svakog dana nešto događa, često i više programa u jednom danu. Pozvao je vjernike kao i sve zainteresirane da pogledaju program ovogodišnjih Dana kršćanske kulture, pronađu nešto za sebe te tome prisustvuju. Preporučio je završni koncert koji svojim sadržajem lijepo pripravlja vjernike za Veliki tjedan.

Manifestaciju u Dubrovniku otvorit će u subotu, 6. travnja u 19.30 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike biskup mons. Mate Uzinić nakon čega slijedi koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Pro Musica iz Mostara. Glazbom će Dani u Dubrovniku biti i zatvoreni. Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije kojeg svake godine priređuje Krešimir Magdić bit će održan u ponedjeljak, 15. travnja u crkvi Male braće a i ove godine donosi nekoliko bisera iz baštine dubrovačkog kraja, nakon čega će biskup zatvoriti manifestaciju.

Križni put padinama Srđa na petu korizmenu nedjelju okupit će vjernike u razmatranju Kristove muke, a istoga dana navečer pravoslavni kršćani priredit će prigodni koncert u svojoj crkvi u Dubrovniku. Knjiga mostarskog biskupa mons. dr. Ratka Perića „Nada koja ne postiđuje“ bit će predstavljena u ponedjeljak, 8. travnja. Sljedećeg dana dr. Mario Šlaus održat će predavanje „Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale“, a prije predavanja u sakristiji katedrale uz misno slavlje s početkom u 18 sati dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pokopat će pronađene kosti. Srijeda, 10. travnja rezervirana je za talijansku večer na Danima u sklopu koje će biti otvorena izložba u Sponzi i održano predavanje „Arhitekt Carlo Fontana između Rima i Europe“, a predavači su dr. Giuseppe Bonaccorso i dr. Jasenka Gudelj. Dr. fra Ante Vučković u četvrtak, 12. travnja imat će predavanje „Jeziva i slatka smrt“, a u petak, 14. travnja u Noći crkvenih muzeja posjetitelji će moći besplatno, uz stručno vodstvo, moći obići franjevački i dominikanski muzej te riznicu katedrale gdje će im biti detaljnije predstavljeni izabrani predmeti. Filmska večer u subotu, 13. travnja donosi igrani film „Čudo“ redatelja Stephena Chboskog, a na Cvjetnicu će katedralni zborovi pod vodstvom Maje Marušić održati prigodni koncert.

Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija i Šibenska biskupija te brojne kulturne institucije u mjestima održavanja.
 
Angelina Tadić

Razriješeno više kaznenih djela imovinskog kriminaliteta počinjenih u Župi dubrovačkoj

Četvrtak, 04 Travanj 2019 11:05 Napisao

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Postaje granične policije Gruda 25-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine sumnjiči se za počinjenje jednog kazneno djelo krađe  i dva kaznena djela teške krađe, počinjena u caffe barovima na području Župe dubrovačke 28. i 30. ožujka ove godine.

Naime, predmetni se sumnjiči da je 28. ožujka, nešto iza ponoći, otvorivši nezaključana klizna vrata ušao u unutrašnjost caffe bara u mjestu Gornja Čibača te s police šanka otuđio novčanik s novčanim iznosom od oko 800 kuna.

Navedeni se također sumnjiči da je dana 30. ožujka, u ranim jutarnjim satima, nasilno ušao u dva caffe bara na području Srebrenog te iz jednog otuđio oko 600 kuna iz aparata za igre na sreću i manju količinu novca iz kase na šanku, a iz susjednog ugostiteljskog objekta otuđio je dnevni polog te prijenosnu kameru i laptop, čime je počinio ukupnu materijalnu štetu od oko 3 tisuće kuna.
Kod predmetnog je, nakon uhićenja, pronađen dio ukradenih stvari te je isti dana 03. travnja, uz kaznene prijave za kaznena djela krađe i teške krađe, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.   

Popular News

Noćas, 14. ožujka, nešto iza ponoći, na dijelu državne ceste…
Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg djelatnika Hidroelektrane…
Temeljem naloga Općinskog suda u Dubrovniku jučer, 22. siječnja, pretražen…
U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je…

“Quattro aprilanti, quaranta duranti” čeka li nas 40 dana ovakvih kao danas?

Četvrtak, 04 Travanj 2019 09:28 Napisao

Stara talijanska poslovica koja je bila popularna i kod brojnih starijih mještana naših krajeva govori da će nas vremenske prilike kakve budu na dan 4. travnja,  pratiti i idućih 40 dana.

Jutros nas je probudila lagana kiša uz temperaturu oko 14°C, a onda se uz umjeren jugoistočni vjetar kroz oblake sramežljivo probilo sunce.
Slično vrijeme uz više kiše u večernjim satima, prema prognozama bi trebali imati i do kraja dana, pa nas sudeći po ovoj staroj poslovici narednih 40 dana očekuje promjenljivo vrijeme s dosta kišnih dana. Tako će priroda izgleda u rano proljeće ipak vratiti ono što je propustila u iznadprosječno suhih prvih tri mjeseca godine.
 
Već sutra, uz jak jugoistočnjak nas očekuje više oborina, za vikend oblačno s povremenim sunčanim razdobljima, a u ponedjeljak te krajem sljedećeg tjedna nova kiša.

„Snaga riječi u cjelovitom odgoju djeteta“ susret namijenjen odgojiteljicama i vjeroučiteljima

Četvrtak, 04 Travanj 2019 08:42 Napisao

„Snaga riječi u cjelovitom odgoju djeteta“ naslov je susreta kojeg u subotu, 6. travnja s početkom u 10 sati u maloj dvorani bivšeg samostana sv. Klare u Dubrovniku organizira Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije, a koji je namijenjen svim odgojiteljicama u vrtićima i vjeroučiteljima koji rade s djecom od 1. - 4. razreda u osnovnoj školi.
 
Predavanje i radionicu „Snaga riječi“ održat će doc. dr. sc. Jelena Vignjević s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a predavanje i radionicu „Priprema odgojitelja za rad s tekstom (književno-umjetničkim i biblijskim)“ Brankica Blažević, dipl. pedagog, viša savjetnica NKU-a HBK za predškolski vjerski odgoj.

Općina objavila Javni poziv poljoprivrednicima za prodaju na Župskoj placi u ljetnom periodu

Srijeda, 03 Travanj 2019 13:54 Napisao

Općina Župa dubrovačka je objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobrenje prodaje na seljačkoj tržnici „Župska placa“ u periodu od 1. svibnja do 30. rujna 2019. u vremenu od 7:00 do 21:00 sati.

Na Župska placi i dalje će se obavljati prodaja vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a pravo prodaje na Župskoj placi ostvaruju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, Zadruge s područja Općine Župa dubrovačka s prebivalištem i sjedištem na području Općine Župa dubrovačka,Udruge registrirane na području Općine Župa dubrovačka, osobe s posebnim potrebama koji imaju prebivalište na području Općine. Ako ne postoji dostatan interes prodavača s područja Općine Župa dubrovačka, pravo prodaje na Župskoj placi imaju i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz susjednih Općina.

Za prodaju na Župskoj placi prodavači će plaćati paušalnu mjesečnu naknadu za korištenje štanda u iznosu od 200,00 kuna.

Uvjete natječaja možete pogledati OVDJE

U proteklom tjednu 382 represivne mjere, u šest prometnih nesreća ozlijeđeno osam osoba

Srijeda, 03 Travanj 2019 08:41 Napisao

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je  šest prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže, a sedam ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježene su dvije prometne nesreće.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 382 represivne mjere od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 220 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 29 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 5 osoba je prekršajno sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju i 10 osoba koje su sankcionirane zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

- Od ostalih prekršaja izdvajamo 12 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja i 24 mjere poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja - navodi se u izvješću Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.