Petak, 15 Studeni 2019

Latest News

U 10 prometnih nesreća ozlijeđeno 7 osoba, 702 osobe sankcionirane zbog prekoračenja brzine

Utorak, 22 Listopad 2019 10:33 Napisao

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je  10 prometnih nesreća u kojima nije bilo teže ozlijeđenih osoba, dok je 7 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. S materijalnom štetom zabilježeno je 5 prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 961 represivnu mjeru od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 702 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 64 mjere poduzete su prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 9 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te 9 osoba je sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje. 32 mjere poduzete su zbog nepropisnog pretjecanja.

Proslava blagdana Sv. Ilara; Središnje misno slavlje predvodio mons. Tomo Vukšić (FOTOGALERIJA)

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 14:36 Napisao

Vjernici župe sv. Ilara u Mlinima danas su proslavili su blagdan svog nebeskog zaštitnika. Središnje prijepodnevno misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. U ulaznoj procesiji od župne kuće do crkve uz ministrante i svećenike koncelebrante, sudjelovali su i crkveni barjaci i barjaci bratovština koji su nakon mise sudjelovali u euharistijskoj procesiji oko crkve. Blagoslov s Presvetim podijelio je predvoditelj slavlja, a vjernici su nakon mise iskazali štovanje moćima sv. Ilara koje se čuvaju u župi.

U propovijedi je mons. Vukšić istaknuo da svetost nije rezervirana za samo posebne osobe nego da je svetost u svakodnevici običnog čovjeka moguća.

- Sveci, a među njima i sv. Ilar, su sigurni, pouzdani znakovi pored puta, znakovi koji nam pokazuju i ohrabruju nas da je tim putem netko prošao i da je nama moguće proći tim putem. I ne samo da je moguće nego pokazuju i koji je to pravi put. Pokazuju i način kojim 'voziti' tim putem - kazao je biskup Vukšić.

Istaknuo je i kako se sv. Ilar cijelog života trudio biti svjedok Isusa Krista. Ne samo da se trudio oko vlastitog posvećenja nego se trudio da i za druge bude svjedok Isus Krista. Pomagao je zajednici Crkve i Isusu samom da se društvo i pojedinci u njegovom 4. stoljeću evangeliziraju te da se vrednote evanđelja rašire i zažive među ljudima. To je poslanje Crkve i poslanje svakoga od kršćana i danas.

Župnik don Bernardo Pleše zahvalio je svima koji su na različite načine doprinijeli slavlju zaštitnika koji je i ove godine podario lijepo vrijeme te predvoditelju slavlja uručio prigodni dar, sliku sv. Ilara. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

Za blagdan zaštitnika vjernici su se pripravljali trodnevnom duhovnom obnovom koju su predvodili mladomisnik don Tonći Ante Prizmić, ravnatelj klasične gimnazije don Josip Lebo i sam župnik Pleše. Uoči blagdana priređen je i koncert na kojem su nastupili Dubrovački trio i tenor Mirjan Bukmir.

View the embedded image gallery online at:
https://zupcica.com/index.php/kroz-zupu#sigProIdcc2a55d645

Počinju radovi na izgradnji unutarnje ceste, parkirališta i infrastrukture Groblja Dubac

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 12:58 Napisao

Radovi na gradilištu groblja Dubac nastavljaju se početkom studenog i to izgradnjom ceste unutar obuhvata groblja u dužini od cca 900 metara s dva velika parkirališta, trafostanicom i svom potrebnom infrastrukturom na koju će se priključiti groblje u kasnijoj fazi.
 
Radovi na tzv. 1. etapi izgradnje groblja provodit će se na temelju građevinske dozvole iz kolovoza ove godine te provedenog postupka javne nabave za izvođenje radova. Vrijednost radova procijenjena je na 16,2 milijuna kuna. Istovremeno, provodi se postupak javne nabava za izradu glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima za 2. etapu, a koja se odnosi na grobna polja i objekte u obuhvatu groblja, projekt za sve tipove grobnica i projekt za tzv. Biblijski vrt.

Podsjetimo, u svibnju su završeni radovi na izgradnji potpornih zidova PZ2 - PZ5, dok su u rujnu okončani i posljednji radovi na izgradi južnog potpornog zida PZ1 te ostali pripremni radovi. Do rujna 2019. godine u projekt groblja Dubac ukupno je utrošeno 69 milijuna kuna, od čega samo na otkup zemljišta otpada ukupno 21,6 milijuna. Udio sredstava Grada Dubrovnika u istom periodu iznosi nešto više od 52 milijuna kuna.

Groblje Dubac složen je i važan projekt za Grad Dubrovnik i Župu dubrovačku jer će građanima nakon niza godina omogućiti kupovinu grobnica po prihvatljivim cijenama.  Buduće groblje raspolagat će s 1585 grobnih mjesta sa svom potrebnom infrastrukturom, uključujući kapelicu, poslovne objekte i dvoranu za ispraćaj. Ukoliko radovi budu napredovali utvrđenom dinamikom, prva ukopna mjesta građanima će biti na raspolaganju krajem 2021. godine.

Štrajk se nastavlja cirkularno; Sutra u školama naše županije redovna nastava

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 12:29 Napisao

Škole Dubrovačko neretvanske županije sutra rade i nastava će se odvijati redovno sukladno rasporedu sati. Štrajk se nastavlja cirkularno, a naša županija sutra nije listi onih u kojima će prosvjetari štrajkati. Potvrdila nam je to profesorica Davorka Bronzić, povjerenice Sindikata hrvatskih učitelja u OŠ Župa dubrovačka.

Sindikati su oko podne objavili da se sutra u štrajku sudjeluju Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija i Zagrebačka županija.

Propao je pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom, pa se od četvrtka štrajk širi i na fakultete.

Popular News

Načelnik Općine Silvio Nardelli, pročelnik Jure Marić i ravnatelj Osnovne…
- Vezano za obavijest Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije,…
U sklopu posjeta vjernika Župe Svetog Josipa iz Grubišnog polja…
Danas u 16:04 i 16:15 sati seizmografi Seizmološke službe zabilježili…

U župskoj školi rade samo četiri djelatnika, roditelji se i danas solidarizirali s učiteljima

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 12:10 Napisao

Kako doznajemo od ravnatelja Osnovne škole Župa dubrovačka isto kao i prvih dana štrajka koji je počeo 10. listopada i danas je u župskoj školi u štrajku veći dio nastavnog i nenastavnog osoblja.

- Stanje u našoj školi je identično kao i prvih dana štrajka, skoro svi djelatnici su u štrajku, roditelji su pokazali solidarnost pa ni danas nemamo učenika u školi. Rade samo četiri djelatnika, pa nastave ne bi moglo ni biti. Mogli bi samo organizirati čuvanje nekolicine djece, koja bi eventualno došla u školu - rekao je ravnatelj Anton Jurkić.

Mladi volonteri i korisnici Centra Josipovac zajedno u akciji "72 sata bez kompromisa" (FOTO)

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 11:20 Napisao

Centar za rehabilitaciju Josipovac je ove godine prvi put sudjelovao u hvale vrijednoj inicijativi „72 sata bez kompromisa“ koja je ujedinila mlade volontere i korisnike ustanove u zajedničkoj volonterskoj akciji.

Dvadesetak mladih koji su koordinirali različita događanja u Centru Josipovac pokazali su veliko srce i svojim vedrim volonterskim duhom donijeli neopisivu radost svim korisnicima i djelatnicima. Od prvog dana akcije ranim jutrom krenulo je uređivanje prostorija u kojima korisnici borave.

U suradnji sa stručnim timom Josipovca volonteri su korisnike uključili u različite grupe pa su tako sudjelovali u bojanju zidova, u pripremi kolača za korisnike doma za starije i nemoćne, te u čitanju priča. Svi su zajedno radili ali su se zasluženo zajedno i odmarali za vrijeme užine, ručka i večere između čega su se zabavljali plesom, pjesmom i igrom.
U prepoznatljivim zelenim majicama koje su volonteri darovali korisnicima udružene su volonterske snage u zajedničkoj akciji u kojoj su svi imali priliku dati svoj doprinos.

- Danas smo svi postali volonteri u međusobnom darivanju jedni drugima. Dogodila se ljubav na prvi pogled i na obostranu radost već smo počeli dogovarati nova druženja. Naši mladi su toliko posebni, puni nesebične ljubavi i želje za darivanjem sebe, svojih talenata i svoga vremena. U ime svih djelatnika i korisnika hvala im od srca na ovim nezaboravnim trenucima, na tolikom trudu i na svakom osmjehu koji su darovali našim korisnicima. Posebno im hvala što su prepoznali istinsku vrijednost služenja drugima i što su prihvatili ovaj unutarnji poziv provoditi i u ostalim danima svog životnog puta“- izjavila je v.d. ravnateljica Centra za rehabilitaciju Josipovac Jelena Đuraš Gleđ, te se ovom prigodom posebno zahvalila i Vijeću za mlade Dubrovačke biskupije pod vodstvom Ane Marčinko koji su zajedno sa Studentskim katoličkim centrom Dubrovnik i Caritasom Dubrovačke biskupije organizirali ovu akciju u Dubrovniku u koju su uključili i Centar Josipovac.

View the embedded image gallery online at:
https://zupcica.com/index.php/kroz-zupu#sigProIda91f4c2973

Za kraj Župskog ljeta, povodom feste Sv. Ilara u Mlinima nastupio Dubrovački komorni trio (VIDEO)

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 10:57 Napisao

Povodom feste Sv. Ilara u organizaciji Turističke zajednice kao završni događaj ovogodišnjeg Župskog ljeta , sinoć je u crkvi Sv. Ilara nastupio Dubrovački komorni trio u sastavu Đive Franetović Kušelj- flauta, Dubravka Bokun - fagot i Stefani Grbić - klavir, a gost na koncertu je bio tenor Mirjan Bukmir.


Na koncertu su izvedena djela Bacha, Mozarta, Schuberta, Straussa, ali i talijanskih popularnih šansona kao Core n'grato i Torna a Sorrento. Mnogobrojna publika je pokazala oduševljenje, te je izmamila još jedan glazbeni dodatak, Santa Luciu.

Koncertom je nazočila predsjednica turističke zajednice Anamarija Kusalo, župnik Sv. Ilara don Bernard Pleše, te vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini don Tomo Vukšić koji predvodi današnju svečanu svetu misu feste Sv. Ilara.

Župa Mlini danas slavi blagdan svog zaštitnika - Svetog Ilara

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 08:09 Napisao

Župa Mlini danas slavi blagdan svog zaštitnika - Svetog Ilara.Središnje misno slavlje u 10 sati predvodit će mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, večernja misa je u 18:00 sati.

Štovanje Svetog Ilara u Mlinima je ukorijenjeno od davnina, a svetac je dio svog života živio i u našim krajevima. Godine od 362 do 366. spominju se kao vrijeme koje je  Sveti Ilar proveo na području Župe dubrovačke i Cavtata. Vrelo (kod izvora vode ispod Zavrelja) spominje se kao mjesto na gdje je Sveti Ilar boravio. Rodio se u Thabati kod Gaze oko godine 291. od poganskih roditelja koji su ga poslali na nauke u Aleksandriju. Ondje se obratio na kršćanstvo i zagrijao za monaški život. Sam je želio obići skupine pustinjaka. Nekoliko je godina bio učenik Sv. Antuna Pustinjaka, slavnog oca kršćanskog monaštva. Više od dva mjeseca proživio je oko  307.  godine s njime u egipatskoj pustinji.

Kad se vratio kući, nije više zatekao žive svoje roditelje. Poput svog učitelja i on je baštinjena dobra podijelio siromasima. Nakon toga se povukao u samoću kod mjesta Maiume. Tu je provodio život u veoma oštrim vježbama pokore, u neprestanoj molitvi, a ipak podvrgnut i teškim napastima.  Oko g. 329. Hilarion je počeo oko sebe skupljati učenike pa su osnovali prvi samostan u Palestini. Glas se o Hilarionovoj svetosti proširio na sve strane, a pripisivala su mu se i čudesna djela: ozdravljenje bolesnika i oslobađanje opsjednutih od demona. Kako su ga ljudi salijetali sa svih strana, više nije imao mira ni samoće. Zbog mnoštva njegovih čudesa dolažahu mnogi k njemu tražeći duhovnu pomoć. Zato odluči poći na hodočašće. U želji za samoćom otišao je najprije u Egipat, zatim u Bruchio kod Aleksandrije, pa onda u jednu oazu u Libiji. Napokon se morem prevezao na Siciliju gdje je živio kod Pachina na rtu Capo Passero.

Sa Sicilije je došao je u naše krajeve.  Svoj je životni vijek  Hilarion završio u samoći kod Pafosa na otoku Cipru. Ondje življaše sakriven pet godina. Samo bi ga od vremena do vremena posjetio vjernu mu učenik Ezihije (Hesychios). Umro je kao osamdesetogodišnjak g. 371. Učenik je njegove posmrtne ostatke potajno prenio u Gazu. Oko god. 520. još se uvijek pozivalo ondje na njegov grob.