Petak, 14 Kolovoz 2020
Nardelli; Prilagodili smo proračun i pozatvarali sve "špine" kako bi osigurali održivost vitalnih funkcija Općine

Nardelli; Prilagodili smo proračun i pozatvarali sve "špine" kako bi osigurali održivost vitalnih funkcija Općine

Župa dubrovačka danas slavi Dan i obljetnicu oslobođenja Općine koju ove godine proslavljamo u izmijenjenim okolnostima, bez proslava, manifestacija i priredbi na koje smo navikli. Umjesto kroz uobičajeno obraćanje na svečanoj sjednici koje ove godine neće biti, osvrt na trenutnu situaciju donosimo kroz kratki razgovora načelnikom Silviom Nardellijem.

- S obzirom na sve okolnosti u vezi pandemije Koronavirusa ove godine pridržavajući se epidemioloških mjera, ali i financijskih mjera koje je Općina donijela, neće bit proslave Dana Općine i obljetnice oslobođenja Župe dubrovačke na način kako smo to obilježavali niz zadnjih godina. Neće biti kulturno zabavnog, a ni sportskog programa kako smo to suradno s udrugama iz kulture i sporta uobičajeno radili. Nema ni svečane sjednice vijeća, a ni dodjele javnih priznanja i nagrada općinskim laureatima.

Jutros u devet u vijećnici Općinskog vijeća, zajedno s članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obiteljima poginulih branitelja kreću ispred zgrade Općine na polaganje vijenaca na Spomen pločama kroz Župu, u 11 imamo sjednicu Općinskog vijeća koja nije svečana već radna sjednica bez uzvanika i protokola.  Popodne u 19 je Sveta misa u crkvi Sv. Marije Magdalene, a nakon mise ćemo položiti vijence i upaliti svijeće na Spomen obilježju svim poginulim za Hrvatsku u Mandaljeni. 

Obilježavajući današnji dan uobičajeno bi ste se u obraćanju nazočnima na svečanoj sjednici osvrnuli na sve ono što je napravljeno u proteklom razdoblju, kao i na planove u narednom vremenu. Možete li ukratko predstaviti trenutno stanje u Općini, te kakvi su planovi i očekivanja za mjesece pred nama.

- Početkom godine smo kako je uobičajeno potpisani su ugovori na temelju natječaja na godišnjoj razini. Radi se o natječajima koji su vezani uz djelovanje Komunalnog društva Župa dubrovačka, zatim niz ugovora s odabranim tvrtkama za održavanje komunalne infrastrukture, cesta, javne rasvjete, javnih površina i svega ostalog, kao i onih manje vrijednih ugovora koje smo zakonski obavezni imati. Počeli su se realizirati i neki ugovori koji su potpisani prošle godine, među kojima je i ugovor o izgradnji prve etape Groblja Dubac koji realiziramo zajedno s Gradom Dubrovnikom vrijedan nešto manje od 20 milijuna kuna.

Realiziraju se i prošlogodišnji ugovori o ulaganju u uređenje cesta na Putu dr. Ante Starčevića i Putu Pera Kojakovića. Trenutno uz pomoć Hrvatskih cesta izvodimo radove na izgradnji nogostupa uz D8, sa Županijskom upravom za ceste planiramo pristupiti izgradnju dionice od Male rijeke do rijeke Tarante. Proračunom su osigurana sredstva za prvu fazu kanalizacijske mreže naselja Čibača. Bez obzira na trenutnu situaciju zadržali smo sve potpisane ugovore sklopljene u prva tri mjeseca ove i prošle godine i oni se i nadalje redovno realiziraju.

Međutim, početkom pandemije koronavirusa smo trenutno odgodili sve daljnje projekte i investicije koje su proračunom bile planirane. U travnju smo imali prvi rebalans proračuna gdje sam pozvao oporbu da konstruktivnim radom nađemo zajednički jezik i u ovim izuzetno teškim okolnostima što smo i napravili na čemu se zahvaljujem oporbi i svim vijećnicima Općinskog vijeća. Jednoglasno smo donijeli rebalans proračuna, te smo se dogovorili  da trenutno odgađamo neke  aktivnosti koje su bile planirane u proračunu do kraja godine. Do odgode je došlo i pri realizaciji već spomenutog projekta Groblja Dubac, napravljen je aneks ugovora kojim se rok izvođenja radova na prvoj etapi produžio za pet mjeseci kako bi lakše pokrili financiranje tog projekta. Ta investicija je trebala biti gotova na jesen, a ovim aneksom će se produžiti na prva dva mjeseca sljedeće godine. Ovih dana smo dobili glavni projekt za drugu etapu koja obuhvaća samu izgradnju grobnih mjesta i svih pratećih objekata, te krećemo u dobivanje građevinske dozvole za drugu etapu.

Krizu i očekivani pad proračunskih prihoda ste nastojali ublažiti nizom mjera, kako štednje, tako i pomoći stanovništvu i gospodarstvu. Što možemo očekivati u narednim danima, pogotovo jer je sada već sigurno da smo ostali bez najvećeg dijela turističke sezone, a time i prihoda od uvjerljivo najznačajnije gospodarske grane.

- Kako sam već spomenuo, u  travnju smo dogovorili rebalans proračuna, a prije nekoliko dana smo se opet sastali u vezi praćenja situacije kako prihodovne, tako i rashodovne strane proračuna. Zajednički smo donijeli i mjere pomoći gospodarstvenicima koje se odnose na  oslobađanje od plaćanja ili smanjenja cijene zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine. Sada je ta mjera smanjenja cijene zakup produžena do 1. srpnja, a u narednom periodu ćemo donijeti dodatne mjere koje se odnose na ostale zakupe javnih površina, koncesija i koncesijskih odobrenja. U pripremi smo i dodatka socijalnom programu kojim ćemo pokušati pomoći određenim kategorijama stanovništva, prvenstveno onim koji su primali naknade s HZZO-a, a sada nisu u mogućnosti potpisati ugovor odnosno dobiti sezonski posao. Zadržan je postojeći socijalni program općine, pomoći umirovljenicima, kućanstvima, subvencije prijevoza kao i sve stipendije.

Općinski proračun smo prilagodili situaciji s niz odluka koje smo donijeli kao što je neplaćanje vrtića za djecu u vrijeme kada ga nisu koristila ili ga još ne koriste, smanjenjem plaća djelatnicima općine i općinskih tvrtki, ukidanjem naknada vijećnicima i članovima nadzornih odbora općinskih tvrtki, neplaćanjem zakupa. Imamo i znatno manji prihod u proračun od poreza na dohodak kao rezultat mjera Vlade RH kao i zbog neplaćanja poreza za iznajmljivače, te skidanje turističke pristojbe. Iako građane nismo oslobodili od plaćanja komunalne naknade, za istu nećemo zaračunavati kamate niti slati opomene. Još uvijek željno očekujemo i nadamo se da ćemo dio sezone ipak imati, pa ćemo sukladno tome donositi i odgovarajuće daljnje mjere. Praktično smo pozatvarali sve "špine" prolongirali neke rokove, kako bi  osigurali održivost vitalnih funkcija Općine - zaključio je načelnik Nardelli, te svim žiteljima Župe čestitao Dan Općine.  

- Svim žiteljima Župe dubrovačke čestitam Dan Općine i obljetnicu oslobođenja Župe. Želim svima puno zdravlja i svjetliju budućnost i da svi skupa čim prije nastavimo normalnim životom i radom kako smo to inače navikli, a da sljedeći Dan općine proslavimo na način kako smo to radili godinama prije - poručio je Nardelli.