Petak, 31 Ožujak 2023
Poziv  za iskaz interesa za izgradnju priključka za optičku mrežu u vašem domaćinstvu

Poziv za iskaz interesa za izgradnju priključka za optičku mrežu u vašem domaćinstvu

Infrastrukturni operator  Hrvatski Telekom d.d. (HT) sklopio je u rujnu 2020. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se HT obvezao provesti projekt razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Grada Dubrovnika i okolnih općina (Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle), a koja će za sve potencijalne korisnike (stanove, poslovne i javne korisnike. ) na tzv. ''bijelim'' adresama osigurati brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup nove generacije (eng. Next Generation Access – NGA).

U sklopu projekta HT je proveo postupak nabave za projektiranje i izgradnju FTTH mreže slijedom kojeg je krajem 2021. sklopljen ugovor o izvođenju s odabranim izvođačem. Ugovorni izvođač se obvezao po principu ''ključ u ruke'' omogućiti dostupnost optičke mreže (eng. Fiber_To-The-Home – FTTH) od minimalno 100 Mbit/s simetrično (ultra-brzi) pristup za 7.949 ''bijelih'' adresa.

U samoj Općini Župa dubrovačka omogućit će se optički priključak za 1.593 ''bijelih'' adresa, a projekt je trenutno u fazi dovršetka projektne dokumentacije nakon čega slijedi izvođenje radova.

Suvremena komunikacijska infrastruktura velikih brzina važan je pokretač razvoja ekonomije, kako za gospodarske subjekte i institucije, kućanstva, tako i za privlačenje novih investicija.
Građanima na području projekta omogućit će se kvalitetniji i brži pristup internetu, povećanje gospodarske aktivnosti, nesmetani rad od kuće i praćenje škole na daljinu.
Povećana atraktivnost gradova i općina omogućuje lokalnoj zajednici privlačenje poduzetništva, povećanje efikasnosti usluga (edukacije, zdravstva) kao i stimulaciju konkurentskog okruženja.

Svi zainteresirani građani pozivaju se da iskažu interes za izgradnju privoda/priključka za njihov objekt i jave se pisanim putem Hrvatskom Telekomu na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do 01. svibnja 2023. godine.

Građanima koji iskažu interes izvesti će se privod do objekta potpuno o trošku izvođača radova, kao pripremu za buduće priključenje na optički internet, te se time ne obvezuje korisnika na ugovaranje usluge, već će on to moći u bilo kojem trenutku te s bilo kojim operaterom koji nudi usluge optičkog interneta na tom području.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr