Nedjelja, 29 Ožujak 2020
Postignut dogovor Vlade i Sindikata, štrajk završen - Od sutra redovna nastava u školama

Postignut dogovor Vlade i Sindikata, štrajk završen - Od sutra redovna nastava u školama

- Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka - rekao je premijer Plenković na konferenciji za novinare u 16.20 sati nakon današnjeg sastanka.

Postignut je dogovor  o povećanju koeficijenata po sustavu 3+1+2, od 1. prosinca ove godine povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta, za plaću koja se isplaćuje u siječnju iz proračuna za 2020., zatim povećanje za 1 posto od 1. lipnja, a treće povećanje od 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. Kako je rekao premijer Plenković ovim rješenjem Božićnica se  povećava s 1250 na 1500 kuna, regres s 1250 na 1500 kuna, dodatak za djecu se povećava s 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna. Nenastavno osoblje dobit će iznose kao nastavnici, samo ne kroz koeficijent  neko kroz dodatke.

- Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postavili zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja., a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalima u javnim službama, od 6,11 posto koje smo razlomili u 3 koraka. Prihvaćanjem ovakvog sporazuma sindikati u odgoju i obrazovanju jamče vladi socijalni mir. Od sutra je štrajk zaustavljen, i mam apsolutno puno povjerenje Vlade RH da će u četvrtak donijeti uredbu koja je dogovorena - rekao je Branimir Mihalinec predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Međutim, izgleda da prosvjetari nisu najzadovoljniji odlukama njihovog sindikalnog vodstva i kompromisom s Vladom. Prema anketi na Facebook stranici Školska zbornica čiji su članovi učitelji, nastavnici i stručni suradnici, te svi ostali članovi prosvjetne zajednice najveći dio njih, skoro 95 posto sudionika ankete, smatra da dogovor Vlade i sindikata nije ispunio zahtjeve štrajka.

  • Hoteli Dubrovačka Rivijera