Četvrtak, 20 Veljača 2020
Pogledajte što u Dječji vrtić Župa dubrovačka donosi projekt vrijedan 12.728.804,26

Pogledajte što u Dječji vrtić Župa dubrovačka donosi projekt vrijedan 12.728.804,26

Kako smo već pisali, nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske koja se 1. veljače održala u Kneževom dvoru u Dubrovniku, Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić potpisala je ugovor s Dječjim vrtićem Župa dubrovačka u vrijednosti od 12.728.000,00 kuna. Riječ je o sredstvima iz Europskog socijalnog fonda za projekt „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja dječjeg vrtića Općine Župa dubrovačka.

Ovim projektom u Dječji vrtić Župa dubrovačka uvode smjenske skupine u kojima se omogućuje produljeni boravak,  jedna popodnevna skupina, tri skupine u novo-unajmljenim prostorima, tri skupine subotom, senzorna soba, oprema i didaktika koja će nadopuniti materijalno okruženje, kompletan stručni tim (logoped, psiholog, defektolog, pedagog), jedan administrator projekta, 18 odgojiteljica, dvije spremačice i jedna kuharica (na pola radnog vremena).

Župski vrtić će svoj rad obogatiti i uvođenjem novih programa kao što su alternativno odgojno obrazovni program - Montessori, poseban program kinezioloških aktivnosti (sportski program), glazbeni program, likovni program i dramsko - scenski program.

Kako bi se uspješno provodili navedeni programi odgojiteljice će se educirati za provođenje istih. Osim gore navedenih, čija će se edukacija za zainteresirane odgojiteljice održavati po Razvojnim centrima Zagreb, Split i u vrtiću će se organizirati niz edukacija za sve odgajatelje kao što su primjena terapeutske igre u vrtićkom okruženju, upravljanje problematičnim situacijama, poticanje komunikacijskih vještina djece s razvojnim odstupanjima, identifikacija i rad s darovitom djecom, podizanje kolektiva, izabrane tehnike iz dječje kliničke psihologije i psihoterapije, realitetna terapija i teorije izbora, korak po korak, a nastavit će se i unaprijediti program Rastimo zajedno – program za roditelje.

- Edukacijama (njih 15), poboljšat će se cjelokupna kvaliteta odgojno-obrazovnog rada. Omogućit će se kvalitetniji rast i razvoj svakog pojedinog djeteta s obzirom na njegove potrebe, sposobnosti i interese.  Dodatnom opremom i didaktikom stvorit će se bogato okruženje za svu djecu.

Projektom ćemo stvoriti sustav podrške u osiguranju produljenog radnog vremena, smjenskog, produljenog dnevnog i tjednog te popodnevnog rada s ciljem veće dostupnosti i obuhvaćenosti djece programom ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i inkluzivan odgoj za djecu s teškoćama u razvoju, a sve u svrhu zadovoljenja i usklađivanja obiteljskog i poslovnog života svih žitelja Općine Župa dubrovačka - navodi se u dopisu ravnateljice župskog vrtića Marije Jelić.