Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023
Domagoj Perkić u tvrđavi Revelin održao predavanje „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ (FOTO)

Domagoj Perkić u tvrđavi Revelin održao predavanje „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ (FOTO)

U povodu obilježavanja Europskih dana arheologije, voditelj Arheološkog muzeja dr.sc. Domagoj Perkić održao je u tvrđavi Revelin zanimljivo predavanje „Ilirska kaciga iz Zakotorca“. Okupljenima je govorio o iznimnom nalazu ilirske kacige, kao i brojnim drugim vrijednim grobnim prilozima, koji su rezultat provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotorac na poluotoku Pelješcu.

Istraživanja su obavljena u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a njima je koordinirao Centar za prapovijesna istraživanja, uz sudjelovanje Dubrovačkih muzeja, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz logističku pomoć udruge Hrvatski dom Viganj.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu - AMZ.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • zagonetka_pobjede