Srijeda, 28 Veljača 2024
Dobro nam poznatom i dragom ceremonijom otvorena 1052. Festa sv. Vlaha  (FOTOGALERIJA)

Dobro nam poznatom i dragom ceremonijom otvorena 1052. Festa sv. Vlaha (FOTOGALERIJA)

Svečanom i štovateljima sv. Vlaha dobro poznatom i dragom ceremonijom ispred Parčeve crkve otvorena je Festa sv. Vlaha kojom se Dubrovnik spominje 1052. godine Parčeve zaštite. Festu je otvorio dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pozdravio puk, uzvanike iz društveno političkog života i crkvene službenike te uvodno spomenuo obljetnice u okviru kojih se odvija ovogodišnja Festa. Biskup je na početku pročitao Laus, a rektor zborne crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan nakon nagovora je pročitao pozdrave koje su Dubrovčanima za Festu uputile razne osobe iz domovine i inozemstva, a posebice pomorci s brodova na kojima plove po morima diljem svijeta. Djeca su na blagoslov prinijela plodova zemlje i golubice koje je biskup uz sveopću radost i oduševljenje pustio na slobodu. Festanjuli Perica Baletić i Vladimir Buć podigli su barjak sv. Vlaha na standal dok su okupljeni pjevali himnu sv. Vlaha čime je završila svečanost otvorenja Feste sv. Vlaha 2024. godine. U gradskom portu Dubrovački trombunjeri pucnjima su oglasili otvorenje Feste, a vjernici su nagrnuli u Parčevu crkvu na grličanje.

Na otvorenje Feste, uz predvoditelja središnjeg euharistijskog slavlja zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića, pristigli su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić, šibenski biskup Tomislav Rogić, hvarski biskup Ranko Vidović, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palića, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišića i šibenski biskup u miru Ante Ivas.  Nazočili su i tajnik Apostolske nuncijature Alvaro Ernesto Izurieta Y Sea kao i generalni tajnik HBK Krunoslav Novak te propovjednik trodnevlja prior dominikanca fr. Tomislav Kraljević.  Posebno zanimljiv gost svakako je svećenik Savio Leonardo Viegas, iz crkve Sao Braz u Gandaulimu, u indijskoj Goi gdje se  također štuje sv. Vlaho. Radost otvorenja Parčeve feste s okupljenima su podijelili i svećenici Srpske pravoslavne crkve kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Otvorenju Feste nazočili su također: predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica Kulture i medije Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnici, veleposlanici, rektori, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te drugi zastupnici u Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici, vijećnici i drugi uzvanici.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr