Petak, 31 Ožujak 2023
Otvorena 1051. Festa sv. Vlaha; Festanjuli podigli Parčev barjak, svečani plotuni trombunjera (FOTOGALERIJA)

Otvorena 1051. Festa sv. Vlaha; Festanjuli podigli Parčev barjak, svečani plotuni trombunjera (FOTOGALERIJA)

Ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u svečanoj ceremoniji otvorio je 1051. Festu sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika i cijele Dubrovačke biskupije.

Dubrovački biskup čestitao je svima dan Grada te uputio pozdrave uzvanicima predstavljajući ih okupljenima i pozdravio sve koji su došli na otvaranje ili ga posredstvom medija prate.

- Cijela ljudska povijest obilježena je mnogim događajima, pa tako i naše osobne povijesti. Često se isprepliću različiti trenuci: lijepi i radosni (rođenja, slavlja, uspjesi i postignuća), s onima težima i žalosnima (bolesti, ratovi, različite nepogode). To tkanje života pomaže nam vidjeti da sami ne možemo koracati ovim svijetom i potrebni smo Boga koji nam daje snagu na životnom putovanju. No potrebni smo i jedni drugih. I u tome je ljepota življenja - kazao je u nagovoru biskup Glasnović.

Rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan, kojemu je ovo prva Festa u službi rektora Parčeve crkve, pročitao je čestitke koje su sa svih strana stigle Dubrovčanima i Dubrovkinjama za Festu sv. Vlaha.

Djevojčice u narodnim nošnjama, trznice, prinijeli su biskupu plodove zemlje kruh, vino, ulje, voće i svijeće, koje je on blagoslovio, a potom je, prema tradiciji, iz košare na slobodu pustio bijele golubice što su svi okupljeni popratili radosnim pljeskom.

Festanjuli 1051. Feste sv. Vlaha pomorac Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo potom su podigli na stup Parčev barjak dok je Mješoviti katedralni zbor s drugim pjevačima pod vodstvom Petre Potrebica predvodio pjevanje Himna sv. Vlahu i gradski barjaci u svečanom stavu pozdravljali Parčev barjak. Pjevanju zanosnog himna pridružili su se svi okupljeni. Dubrovački trombunjeri u gradskom portu su ispalili svečane plotune, a sudionici ceremonije otvaranja nagrnuli su u Parčevu crkvu na grličanje.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr