Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023
Zvijezde pod zvijezdama: Kultni vokali hrvatske glazbe ovog četvrtka u Cavtatu

Zvijezde pod zvijezdama: Kultni vokali hrvatske glazbe ovog četvrtka u Cavtatu

Najiščekivaniji, najsrdačniji događaj 17. izdanja Epidaurus Cavtat festivala je pred nama! Čarobna, gala večer, 'Zvijezde po zvijezdama' donosi nam i više od 'zvijezda', donosi nam kultne vokale hrvatske glazbene scene, zvijezde koje sjaje već desetljećima - i uvijek s istim žarom. Ovog četvrtka, 31. kolovoza, na taraci magične Ville Banac stižu nam nenadmašna, moćna Radojka Šverko i Vladimir Babin kao vokal i klavir, hrvatska glazbena diva i pijanistica, skladateljica i kantautorica Meri Cetinić, a njihove moćne vokale jednakom snagom 'zaokružit' će svima omiljena - Klapa Ragusa. Koncert počinje u 20 i 30 sati, a u slučaju lošeg vremena Cavtaćanima i gostima omiljenu taracu zamijenit će raskošna kongresna dvorana Hotela Croatia.
Jedna od hrvatskih najboljih i najnagrađivanijih vokalnih umjetnica, hrvatska pjevačka diva raskošnog glasa Radojka Šverko uz pijanista Vladimira Babina vraća se treći put na pozornicu Epidaurus festivala u Cavtatu. Radojka Šverko od samih početaka svoje profesionalne karijere surađuje s mnogim svjetskim i domaćim simfonijskim i filharmonijskim orkestrima, a ostvarila je i kazališnu karijeru ulogama u nekoliko mjuzikala i rock opera. Repertoar Radojke Šverko je iznimno raznolik, a uključuje domaću i stranu glazbu, te unutar toga razne žanrove, poput šansone, pop-rocka, jazza, filmske glazbe ili pak mjuzikala. Također, s repertoarom klasične i sakralne glazbe te gospela desetljećima nastupa u crkvama diljem Hrvatske. Svojom baršunastom bojom glasa oduševljava publiku već više od pet desetljeća a nakon što je svojom karizmom i interpretacijom oduševila publiku u Cavtatu i u Čilipima nije bilo teško da kocka ponovno padne na isti odabir. Isti, a uvijek tako inovativan, neponovljiv i nezaboravan…
Meri Cetinić svestrana je hrvatska glazbena diva - pijanistica, pjevačica zabavne i pop glazbe, skladateljica i kantautorica. Od kultnog albuma 'Ja sam žena' iz 1980. godine upisuje se zauvijek na sami vrh hrvatske ženske glazbe i na njemu ostaje sve do danas i vjerujemo - još dugo. Meri Cetinić nastupila je tijekom karijere na brojnim domaćim i inozemnim festivalima (od kojih se posebno ističu oni humanitarni, poratni) jednakim žarom, a od djetinjstva ju, kada njezin talenat prepoznaje, osim skladne, skromne familije koja ju je uvijek podupirala, i njena učiteljica Marija Franetović. Glazbeni put Meri Cetinić svakako je utrt i činjenicom kako je njen brat Ante bio vrlo utjecajan i cijenjen glazbenik u Splitu. U njihovom stanu su se okupljala sva imena iz glazbenog života Splita tog vremena i Meri je još kao djevojčica sve to upijala sa strane. Danas je ona jedna od tih kultnih glazbenih imena...
Gotovo pedeset godina jednakim, vibrantnim klapskim izričajem, klapa Ragusa biva u srcima dubrovačke, ali i hrvatske te inozemne publike. Klapa je to osebujnog stila pjevanja, koja je kroz desetljeća upravo taj stil gradila na sintezi dubrovačko - dalmatinske tradicije i unošenju elemenata moderne interpretacije u svoj tradicijski izričaj. Klapa Ragusa je postala prepoznatljiva i izvan svog grada. Uz poletnost i talent članova ansambla, tome je nesumnjivo doprinijela činjenica adekvatne opredijeljenosti suvremenim glazbenim autorima.
Moć glazbe, jedna od niti vodilja Epidaurus Cavtat festivala, ovom večeri zaokružit će - najbolje od najboljeg. Stoga vas srdačno pozivamo na taracu Ville Banac i uživanje u jedinstvenim melodijama, vanserijskim vokalima i nježnim stihovima naših najboljih glazbenih imena.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • zagonetka_pobjede