Četvrtak, 20 Veljača 2020

U Službi za mikrobiologiju Zavoda do sada je laboratorijski potvrđeno  124 slučaja virusa gripe (76 slučaja virusa A i 48 slučaj  virusa B).  Samo u prošlom tjednu Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 177 slučajeva oboljelih od gripe. Najviše prijava pristiglo je iz Dubrovnika 79,  Metkovića 62, Ploča 24 i Korčule 12. Možemo reći kako je epidemija gripe na području naše županije započela.

Ukupan broj prijava oboljelih do 16. veljače 2020. g. iznosi 407. Dubrovnik 229 prijava oboljelih, Metković 101, Ploče 43 i Korčula 34.

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 7-14 godina (140 djece). Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled - navodi se u objavi na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

Četvrtak od poklada dan je  tradicionalnog druženja župskih maškara, predstavnika Općinske vlasti i sponzora uz šporke makarule. Ove godine druženje se organizira u domu u Buićima kod ovogodišnjeg domaćina Postranjskog karnevala. Plajski, Brgajski i Riječki maškari skupljaju se kod lanjskog domaćina  Mlinarskog Karnevala u Vrelu pa zajednički  dolaze u Buiće.

Ova svečanost koja je oživila običaj maškaravanja na Četvrtak od poklada prvi put je održana 2000. godine u Bendiša na Rijeci kada je Mlinarski Karnevo predao barjak Riječkom krnevalu. Primopredaju karnevalskog barjaka i večera od šporkih makarula je vremenom postala tradicija i novi karnevalski običaj.

U subotu 22. veljače u Cafe baru Catamaran organizira se zadnja od ovogodišnjih zabava koje Župskog karnevala i Turnira župskih mjesta.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine nastupa na sajmu F.RE.E. u Münchenu i to kao suizlagač na štandu Hrvatske turističke zajednice veličine 231 metara četvornih.

Prvi dan sajma posjetiteljima štanda će se nuditi kokteli pod nazivom Alkar i Srce Jadrana, a drugi dan sajma na štandu Hrvatska održat će se glazbeno -zabavni program u kojem će sudjelovati skupina Alkari iz Sinja i limena glazba.

Dubrovačko-neretvansku županiju je u 2019. godini posjetilo 183.515 turista iz Njemačke što je 25 posto više nego godinu ranije, a ostvarili su 765.362 noćenja ili 2 posto više od prethodne godine. Posjetitelji iz Njemačke se već dugi niz godina nalaze na drugom mjestu po broju ostvarenih noćenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 20. veljače u vremenu od 8.30 do 11.00 sati bez vode će biti dio Plata  Grujica, Jelići, te Pod Gospom - javljaju iz Vodovoda Dubrovnik.

“‘Ko ti ga zna?”  je prvo kvizaško natjecanje koje će pokušati pokrenuti kulturu kvizova na ovim prostorima - poručuju iz Udruga Mladih Ponat organizatora ovih kvizova koje će ugostiti kafići u Dubrovniku, Mokošici, Župi i Konavlima.

Pored nagrada, svi sudionici imat će i motivaciju više, jer prva tri mjesta na svakom od održanih kvizova značit će prolaz dalje i pozivnicu za veliko finale koje će se održati 20. ožujka, a lokaciju finala ćemo uskoro saznati.

“‘Ko ti ga zna?” je jedan od ozbiljnijih projekata kojeg organizira udruga mladih Ponat, nakon što su lani organizirali razna događanja u Župi. Iz udruge najavljuju i druge projekte za ovu zimu poput teniskih, kartaških i FIFA turnira, karaoka, filmskih večeri, a na ljeto turnire na otvorenom.

Prvi kvalifikacijski kviz će se održati 21. veljače u kafiću Freaky u Lapadu, koji će predstavljati Grad Dubrovnik. Iako su sva mjesta popunjena, organizatori pozivaju sve da se prijave na preostale kvizove.

Sljedeći kviz je na Grudi, 28. veljače  i mjesta ponestaje. Treći po redu turnir održat će se u kafiću Zeppelin, koji će otvoriti svoja vrata za kvizaše u petak 6. ožujka u 20 sati, a zadnji četvrti se održava u Župi, u Catamarana  u petak 13. ožujka.

Prijavu ekipa možete izvršiti u inboksu Udruge mladih Ponat na Facebook i Instagram stranici.

 

U videoprilogu možete vidjeti i zanimljiv promo koje je udruga mladih Ponat snimila u suradnji sa poznatim kviz-majstorom Deanom Kotigom, odakle sličnost vuče i sami naziv natjecanja.

Približio se datum dugo očekivanog koncerta u Dubrovniku. U subotu, 22. veljače u klubu Revelin gostuje Željko Samardžić. Glazbenik koji se na početku karijere proslavio pjevajući pjesme Kemala Montena, nikad nije skrivao da je veliki fan Olivera Dragojevića čije pjesme su nezaobilazne na svakom njegovom koncertu.

Na koncertu Samardžića tako će se zasigurno, uz sve uspješnice iz njegove bogate karijere, moći čuti i neki od evergreena velikog Olivera Dragojevića, Kemala Montena i Gibonnija. Glazbenik koji privatno uživa slušajući Brain Adamsa i Kenny Rogersa, osvojio je publiku baladama kao što su „Pokaži mi šta znaš“, „Stari lav“, „Nemoj da te rade“, „Ljubavnik“, „Stani mi na crtu“ i mnogim drugim uspješnicama.

Tri godine su prošle od rasprodanog koncerta koji je Samardžić održao posljednji put u Dubrovniku, a publika ga s nestrpljenjem očekuje i ove subote.Za Dubrovnik ga vežu samo lijepe uspomene, a jedna od njih je i prošli koncert za koji se tražila ulaznica više.

Posljednji kontingent ulaznica je u prodaji u uredu Revelina svakim radnim danom od 9:00 do 16:00 sati. Do isteka zaliha ili najkasnije do srijede, 19. veljače u prodaji su i paketi regularnih ulaznica 2+1 gratis. Sve dodatne informacije kao i rezervacije stola dostupne su na kontakt 098 533 531.

– Vodovod Dubrovnik i u 2020. godini nastavlja s aktivnostima na poboljšanju vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje otpadnih voda na području Grada Dubrovnika, a posebice u povijesnoj jezgri. Tako su djelatnici Vodovoda danas zamijenili i drugi crpni agregat u kanalizacijskoj crpnoj stanici Pile.

„Sredinom 2018. godine zamijenili smo prvu pumpu u toj crpnoj stanici novim tipom pumpe kako bi probali svesti probleme s preopterećenjima uzrokovanim velikim količinama masnoća, pijeska i ostalog materijala poput maramica, a koje smo do tada svako malo imali, na najmanju moguću mjeru. S obzirom da se taj uređaj pokazao jako dobrim tijekom testnog perioda, sada smo zamijenili i drugu pumpu“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te dodao kako će ovi radovi doprinijeti većoj pouzdanosti i sigurnosti rada ovog sustava.

Ovu, oko 350 tisuća kuna vrijednu investiciju, Vodovod je financirao vlastitim sredstvima.

„Ova investicija bila nam je iznimno bitna, budući su upravo Pile na neki način ogledalo našeg grada, posebice jer tuda većina naših posjetitelja dolazi u povijesnu jezgru. Stoga smo se odlučili probati s novom vrstom tehnologije zaustaviti do tada česta preopterećenja izazvana iznimno velikim količinama materijala koje bi kroz sustav mješovite odvodnje nanijele jake kiše, i to se pokazalo kao dobra odluka“ – rekao je Matušić, uz opasku kako je ovo ipak tek manji dio radova koje Vodovod trenutno izvodi na cijelom području kojim upravlja, od Duboke Ljute do Stona, a sve kako bi dugoročno poboljšali uvjete vodoopskrbe i odvodnje."

 

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije kreće s novim ciklusom radionica za roditelje djece do 5 godina starosti „Rastimo zajedno“ koje su nastale u sklopu UNICEF-ova programa za podršku roditeljstvu u prvim godinama života.

Radionice su osmišljene tako da pomognu roditeljima pronaći odgovore na pitanja i dileme u odgoju njihove djece (neke od tema: Roditeljski ciljevi, Slušanje, Granice…). Također radionice omogućuju roditeljima protok novih informacija, znanja, vještina i podrške, te promiču rast i razvoj djeteta.

Radionice „Rastimo zajedno“ su besplatne, traju 11 susreta (jedan susret tjedno), počevši sa četvrtkom 5.3. u 16,30 sati na adresi Obiteljskog savjetovališta i Caritasa, na Gorici, Lichtensteinov put 22.

Radionice će voditi Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Silvia Sokal Gojavić, klin. psiholog.

Pozivamo sve zainteresirane roditelje da se informiraju i prijave na radionice do 1. 3. 2020. putem mob. 091-323-3905, ili mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Zbog prevencije nastanka i širenja epidemije gripe, od danas 18. veljače uvodi se zabrana posjete pacijentima na sve odjele kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraze - navodi se u obavijesti objavljenoj na stranicama Opće bolnice Dubrovnik  

Zbog velikog interesa za predstavu „Ero s ovoga svijeta“ prepoznatljivog rukopisa legende sarajevske “Audicije” Željka Ninčića., organizirana je dodatna predstava u četvrtak 20. veljače u 18 sati.Dva najatraktivnija lika podsjetit će gledatelje na iskustva s audicije kao i na svoje životne događaje. I dok Ćutuk više govori o promjenama u regiji, Veseli, kao izbjeglica, priča o iskustvu po bijelom svijetu.

Naravno da neće zaboraviti nešto reći i "jedan o drugome", odnosno Hercegovac o Bosancu i Bosanac o Hercegovcu.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Sloboda.

Stranica 1 od 90