Petak, 17 Siječanj 2020
U suradnji Općine i Hrvatskih cesta; Završni radovi i na pješačkom prijelazu u Platu

U suradnji Općine i Hrvatskih cesta; Završni radovi i na pješačkom prijelazu u Platu

Sukladno dosadašnjim najavama ovih dana se dovršava izgradnja i uređenje pješačkih prijelaza na dionici državne ceste D8 na području Općine Župa dubrovačka. Uz pješački prijelaz ispod Zavrelja o kojem smo nedavno pisali, završni radovi se odvijaju i na pješačkom prijelazu kod skretanja za Plat.

- Radovi su izvođeni u suradnji Općine Župa dubrovačka i Hrvatskih cesta, a u prvoj fazi rekonstruirano je raskrižje Dubac i izgrađena nova javna rasvjeta, te dva semaforizirana pješačka prijelaza s kompletnom svjetlosnom te vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i to na lokacijama Čibača-Mišići i Mlini-Popolica.
Ovih dana dovršava se uređenje pješačkih prijelaza sa svjetlosnom signalizacijom na lokacijama Zavrelje (skretanje za Hotel Astarea) i Plat (skretanje za hotele Plat) dok će se na lokacijama Mlini-Trgovište i Plat-okretište postaviti vertikalna i horizontalna signalizacija bez ocrtavanja pješačkih prijelaza.

Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa pristupit će se i uređenju pješačkog prijelaza na lokaciji Soline.
Time se uz postojeći pothodnik u Kuparima te semaforizirane prijelaze na lokacijama raskrižje Poslovna zona, Čibača-Mišići, raskrižje Srebreno, Mlini-Popolica znatno  poboljšala razina sigurnosti za sve veći broj stanovnika i posjetitelja Općine Župa dubrovačka.

Također vrijedno je spomenuti da je Općina u suradnji s MUP-om RH, PU Dubrovačko neretvanskom sudjelovala u sufinanciranju postavljanja dviju kamera za nadzor brzine prometa na državnoj cesti D8, tako da su osigurani elektropriključci i napajanje do samih kamera. Kamere registriraju sva vozila koja se kreću neprimjerenom brzinom u dolasku i odlasku u naseljima Kupari i Plat.

Još bih jednom naglasio odličnu suradnju s MUP-om te  da će se ista nastaviti daljnjim aktivnostima u svrhu održavanja što veće sigurnosti u prometu, a posebno pješaka.

Također nas veseli da smo danas u prostorima Općine održali sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta, imenovanim nadzornim inženjerom kao i s predstavnicima tvrtke Vodovod Dubrovnik po pitanju uvođenja u posao izvođača radova na dovršetku uređenja raskrižja Srebreno. U narednih  šest mjeseci radove u vrijednosti oko 2.800.000, 00 kuna + PDV izvodit će tvrtka STRABAG .  Radi se o iznimno zahtjevnom izvođenju radova obzirom se radi o izmještanju magistralnog cjevovoda većeg profila koji napaja vodom veliki dio Župe dubrovačke te uređenja spoja s ulicom Bruna Bušića čime će se dodatno rasteretiti postojeće raskrižje - rekao je načelnik Nardelli.