Četvrtak, 20 Veljača 2020
Općinsko vijeće; O izvješću o radu Načelnika rekordno duga rasprava od skoro dva sata

Općinsko vijeće; O izvješću o radu Načelnika rekordno duga rasprava od skoro dva sata

Nakon prihvaćanja dnevnog reda i zapisnika s prošle sjednice, 18. sjednica Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka počela je za župske prilike rekordno dugom točkom dnevnog reda Izvješćem o radu Općinskog načelnika Općine Župa dubrovačka za razdoblje od  1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine. Naime, rasprava o polugodišnjem izvješću načelnika, u kojoj su uz načelnika Nardellija i predsjednika vijeća Lovorka Klekovića, sudjelovali oporbeni vijećnici Blaženko Svaguša, Petar Vuletić, Antun Bašić, Marko Miloslavić, Luka Rašica i Mario Previšić, te HDZ-ovi Luko Crnčević i Vlatko Vuletić, potrajala je skoro dva sata.

Iako se radio o polugodišnjem izvješću o radu Načelnika, kroz raspravu su se provlačile teme vezane uz puno duže vremensko razdoblje.

Od zanimljivijih pitanja izdvajamo ono vijećnika Petra Vuletića o tijeku realizacije projekta Luke Srebreno.
-  Od tri varijantna rješenja izabrano je jedno po kojem je napravljen projekt. Rađena su geomehanička istraživanja podmorja u cilju izrade projektne dokumentacije za proširenje lukobrana što će s obzirom na sastav tla tržiti značajna  sredstva. U sljedećih par mjeseci će se, nadam se  podnijeti zahtjev za lokacijsku dozvolu - rekao je načelnik Nardelli.

Nezavisni vijećnik Antun Bašić je istaknuo problem divljih deponija i nelegalnih odlagališta građevinskog i drugog otpada. Načelnik se složio da se radi o velikom problemu, kad je riječ o nelegalnim deponijama oko Brgata. Kod jedne deponije dolazi do zatrpavanja puta koji je u vlasništvu općine, te što je još gore i vodovodne cijevi koja ide prema naselju Brgat, a druga se nalazi dvjesto metara od crkve Sv. Ane.
- Nevjerojatno je da se takve stvari događaju praktično uz rub ceste, po tom pitaju smo veliki broj puta reagirali, upoznali smo i Hrvatske Ceste s problemom, ono što mi možemo je pisanje prekršajnih naloga - komentirao je Nardelli.

Bašić je postavio pitanje o budućnosti prostora bivšeg Auto kampa u Kuparima, za koji u izvješću načelnika navedeno da su uspostavljeni kontakti s Ministarstvom državne imovine, kako bi Ministarstvo dio tog prostora poklonilo Općini, Općina drugi dio po mogućnosti otkupila te ga prenamijenila za javne potrebe. Naime, Bašić je naveo nezadovoljstvo gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića iskazano na jednoj raspravi o odbiru Babinog Kuka za lokaciju budućeg Kongresnog centra, te izrazio sumnju kako bi se na osnovu toga lokacija mogla vratiti u Kupare kako je to Prostornim planom i predviđeno, te da u tom slučaju od planova Općine neće biti ništa.

- Od tri lokacije koje su bile u igri, uključujući i Kupare, odabrana je lokacija na Babinom Kuku, iako  mislim da su Kupari puno kvalitetnija lokacija. Na sjednici Vlade u veljači, taj je projekt stavljen među strateške projekte Republike Hrvatske, a tada je i Grad Dubrovnik podržao izgradnju Kongresnog centra na Babinu Kuku. Hoće li se ta lokacija vratiti u Kupare, to ne znam. Mi smo u međuvremenu napravili sve što možemo kako bi se dio tog prostora poklonilo Općini, Općina drugi otkupila. Taj se prostor ni u kojem slučaju ne smije prodati nikome, smatram da ga moramo čim prije preuzeti od Ministarstva državne imovine i da mi njime gospodarimo. Tada bi vremenom kroz izmjene Urbanističkog plana tamo osmislili ono što Župi uistinu treba. Osim Kongresnog centra tu postoji još dosta prostora koji bi se mogao iskoristiti za naše namjene - poručio je općinski načelnik.

Vijećnik Vlatko Vuletić postavio pitanje o realizaciji projekta kanalizacije u Gornjoj Čibači, te dobio odgovor da je u tijeku izmjena postojeće građevinske dozvole.

Po mišljenju vijećnika Marka Miloslavića izvješće nema konkretnih informacijama o realiziranim projektima, vijećnik je naveo da nema niti jedne brojke koja bi pratila realizaciju projekta Groblja Dubac koje smatra najvećim projektom Općine u povijesti.

- Ujedinjeni stav oporbe potvrđuje ono što većina misli, a to je da Općina ne radi dobro - rekao je Miloslavić, a na pitanje načelnika koja je to većina, odgovorio je da se radi o većini žitelja Župe dubrovačke.

- Da je to tako, kako Vi tvrdite gospar Marko, onda bi Vi dobili povjerenje birača na zadnjim izborima, a ne ja. Da sam ja dobio tako povjerenje kakvo ste Vi na prošlim izborima dobili, vjerujte ne bi se ovim poslom nikad više bavio - zaključio je Nardelli.