Petak, 16 Travanj 2021
2mob
Kandelora 2021.; Nadbiskup Uzinić otvorio 1049. Festu sv. Vlaha (FOTOGALERIJA / VIDEO)

Kandelora 2021.; Nadbiskup Uzinić otvorio 1049. Festu sv. Vlaha (FOTOGALERIJA / VIDEO)

Ispred zborne crkve sv. Vlaha podizanjem barjaka sv. Vlaha i pjevanjem himne sv. Vlahu uz epidemiološke mjere otvorena je Festa sv. Vlaha 2021. godine  koja se slavi u posebnim okolnostima.

Parčev barjak podigli su festanjuli ovogodišnje Feste Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić, a Himan sv. Vlahu je izvela klapa „Kaše“. Festu je otvorio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Novi rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pozdravio je okupljene i pročitao čestitke i pozdrave pristigle za ovogodišnju festu.

Na svečanoj ceremoniji zbog epidemioloških mjera sudjelovao je manji broj vjernika i uzvanika, a oni koji su sudjelovali morali su imati maske i poštivati fizičku udaljenost. Kako bi štovatelji sv. Vlaha i poštovatelji dubrovačke feste koja se nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva mogli ipak pratiti otvaranje, cijeli program su prenosile lokalne televizije, radio postaje i portali te mrežna stranica www.festa2021.hr i internetski kanali Dubrovačke biskupije.

Spomenuo je to u svom nagovoru mons. Uzinić rekavši kako ovogodišnju Festu sv. Vlaha zbog pandemije Covid-a 19 slavimo pod posebnim uvjetima, u nešto skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem u zagovor sv. Vlaha.
 
- Dok vama koji nas pratite putem interneta i televizije nedostaje fizička prisutnost i zajedništvo okupljene Parčeve Crkve u Gradu, nama nedostajete vi i vaša fizička prisutnost. Ali vjerujem da i u ovim okolnostima možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost i zajedništvo jedni s drugima i svi zajedno s dragim nam svecem. Iako nas „novo normalno“ koje već jako dugo živimo, i od kojeg smo se svi pomalo i umorili, drži u iščekivanju povratka starog normalnog, vrijeme nije stalo, nastavio je nadbiskup. Ljudski životi svakodnevno ispisuju svoju povijest u darovanom vremenu - rekao je mons. Uzinić.

- U želji i nadi da će nam se to dogoditi, odnosno da će nam i kroz ovaj naš molitveni susret s Drugim, drugi više postati braća i sestre, svima nama, bilo da slavimo u svojim kućnim Crkvama ili ovdje u Gradu, u tuđini ili na dalekim morima, želim radosnu Festu sv. Vlaha. I na sve nas, na naš Grad i Biskupiju, domovinu, Crkvu i čitav svijet, zazivam Božji blagoslov i zagovor svih svetaca koje štujemo u Moćniku naše katedrale, a osobito našeg parca sv. Vlaha. Njega ove godine osobito molimo da ovom Gradu i Biskupiji što prije providi novog, dobrog i svetog biskupa. I molimo ga da nas sve i cijeli svijet 'oslobodi od bolesti grla', pandemije Covida-19 i svakog drugog zla, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Kako ono i hoće ako Bog da! Amen! Dabogda! Živio sv. Vlaho - poručio je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.


Video sadržaj

  • Video sadržaj
  • marketingA1