Petak, 16 Travanj 2021
2mob
Braco Grbić; U ovo pokladno vrijeme "Župski gusari" planduju, preselili smo na Facebook objavljujemo slike prošlijeh vijadža

Braco Grbić; U ovo pokladno vrijeme "Župski gusari" planduju, preselili smo na Facebook objavljujemo slike prošlijeh vijadža

Ovo doba poklada, ove godine bez maškaranih priredbi, događanja i druženja, a i putovanja sigurno najteže pada onima koji se maškaravaju godinama, desetljećima. Kako ove tužne poklade provode Župski gusari, pitali smo u nedjeljnom razgovoru gospara Braca Grbića, vođu ove popularne župske maškarane skupine.

U ovo pokladno vrijeme Gusari planduju, ali zato smo uveli Grupu na Facebook-u pod imenom Župski Gospari Gusari đe cijelo Korona Vrijeme objavljujemo slike Gusara iz prošlijeh vijadža, a  grupa je skupila dosta članova i komplimenata.

Kad je skupina osnovana, gdje ste sve bili, nastupali, pamtimo i nastupe i izvan karnevala na raznim priredbama, pogotovo ljeti za turiste?

Naša grupa je osnovana 2006. godine gospodnje i skupila 177 nastupa. Bili su to nastupi na Karnevalima uzduž Lijepe Naše od Cavtata do Viškova i Čakovca pa do Đakova. Najviše nastupa smo imali u nas (Ljetni i Zimski Karnevo), na Korčuli (Doček Pola Nove Godine) i na Fašniku u Samoboru. Mimo Karnevala su nastupi na Gusarskim Bitkama u Omišu i Makarskoj. U turizmu smo zarobljavali goste u silasku s Kruzera, strane Mladence na vjenčanjima, radili prepade na Karaku s izletnicima i ljetne večernje šetnje po Stradunu do Porprele đe smo izabirali lijepe strankinje i okitili ih s lentom Miss Gusara. Bili smo straža na inauguraciji novoga topa na stonskom tvrđavi. Drago nam je poć jedanput godišnje za poklade u naš Dječji Vrtić, što ove godine nažalost nismo mogli. Snimljen je o nama video film  i emisija dubrovačkim televizijama.Ustalili ste monturu, bogata je i sadržajna, kako je nastala i po kojem uzoru ? Župski gusari imaju i svoju priču vezanu uz povijest našega kraja.

Kod ideje o osnivanju grupe čitali smo o povijesti Ilira na ovijem prostorima i ratovanja s Rimljanima a po kazivanju Zaninovića i znamo za župske-ilirske iskopine, gradine, stećke i grnčariju uz muo u Srebrenom. Zaključili smo da možemo pretpostavit da je Srebreno bilo Ilirska luka i da su se dva ilirska obrambena rata protiv Rimskije legija na galijama odigrala baš u Uvali Srebreno. Znano je po Zaninoviću da su Rimljani izgubivši dva prva rata (bio je treći kojega su Rimljani dobili) proćerali Ilire nazivajući ih "Gusarima". Budući je sudbina Ilira u ovom priči donekle slična našoj u Domovinskomu ratu, jer smo i mi branili svoje logično je bilo da se naša grupa nekako oduži tijem našijem prethodnicima u ovemu lijepomu kraju te smo odlučili u ime uspomene na hrabre Ilire uzet baš ime "Gusari" za našu grupu. Ovim potezom smo počeli tražit kombinaciju kostima koji će bit Župsko-Gusarski, te kako nijesmo imali uvid kako su se Iliri oblačili, a da bi grupa bila povijesnoga karaktera uzeli smo kao uzor Župsku Zlatnu Robu i upotrijebili formu košuje, gaća i pasa u sličnijem bojama  da ne kopiramo boje i šare naše stare robe . Za ubručić na glavi posudili smo formu iz Ženske Župske Robe sa drukčijom bojom i šarom. Ostale detalje, oružja i opreme dodavali smo po uzoru na druge Gusare iz povijesti. Mnogi među hrvatskim karnevalistima tvrdu da smo najoriginalnija gusarska grupa u Hrvatskoj i taj komplimenat nas je svrsto među povijesne grupe na nastupima u Omišu i Makarskoj na gusarskijem bitkama u 8. i 9. mjesecu (već nam je upućen poziv za ovogodišnju Bitku u Makarskoj). Kako potječemo iz Župskoga Karnevala uzeli smo u nazivu obilježje "Šaljiva Povijesna Grupa" te smo cijeli svoj vrlo raznovrsni program u većini nastupa sastavili na šaljivoj osnovi osim gusarskijeh bitaka kad smo "Povijesna grupa".

U ovom priči ostala je zagonetka kako i s kojim naoružanjem su naši Ilirski branitelji cijelijeh 100 godina uspijevali u dva rata odbacivat Rimske legije čije je naoružanje za razliku od Ilirskoga tada bilo najjače na svijetu. Do tega vremena Rimljani su već ovladali područjem od Male Azije do Britanskoga otočja. Kad se uzme u obzir da nije još bio barut u upotrebi, mi smo zaključili da su slabo naoružani Iliri jednostavno isprepadali  Legionare klepetanjem sa velikijem drvenijem zvrčokama. Budući ne postoji drugo rješenje zagonetke mi smo u našim nastupima i prepadima promovirali upotrebu drvenijeh zvrčoka sa dodanom larmom brodskoga zvona, lovačkoga roga, Triton školjke i slično čime skrećemo pažnju publike i turista bez ikakve pucnjave.

E sad kao posljednji potez pažljivo smo sročili kompletan naziv na našom strati koji o nama govori sve a to je "Župski Gospari Gusari". Na ovi način se zna otkle smo i da smo jedini "Gospari Gusari" na svijetu. Stranci padaju u trans kad otkriju o čemu se radi, naše slike pošle su po cijelomu svijetu.Kakvi su planovi u narednom razdoblju, naravno kad pandemija prođe i omogući nam povratak uobičajenim životnim navikama, planirate li primanje novih članova?

U ovemu vakumu stoji nam dorada kostima i opreme te ugovaranje budućijeh izleta i nastupa kad dođe tako vrijeme. Grupa broji 16 stalnijeh uvježbanijeh gusara prema kojijem se šiju kostimi i raspoređiva oprema i oružje, te zasad nije moguće primanje novijeh članova.

  • marketingA1