Ponedjeljak, 11 Prosinac 2023
Prvo događanje 17. Epidaurus Cavtat festivala ovu nedjelju, 27. kolovoza

Prvo događanje 17. Epidaurus Cavtat festivala ovu nedjelju, 27. kolovoza

Već prvog dana sedamnaestog Epidaurus Cavtat festivala posjetitelje ove renomirane manifestacije dočekuje - prava poslastica, večer u kojoj se podjednako slavi umjetnost i važnost mira u svijetu. Epidaurus Cavtat festival službeno se otvara 27. kolovoza u 20 sati preludijem programu 'Mir svijetu', uz otvorenje izložbe 'Moć glazbe' Dubrovačke udruge likovnih umjetnika DuLu.
Radovi naših umjetnika bit će izloženi u Domu kulture Cavtat sve do kraja ovogodišnjeg izdanja festivala, odnosno do 17. rujna. U Cavtatu izlažu Diana Rajić, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Robert Kralj i Valter Kožul.
     'Glazba je jedna od najmoćnijih ujediniteljica. Ona je nevjerojatna sila koja začarava, zbližava čak i one koji se razlikuju po svemu. Dubrovačka udruga likovnih umjetnika i Epidaurus Cavtat festival već se treći puta druže kroz likovni izričaj nadahnut glazbom. I kao što su Glazba i Likovna umjetnost isprepletene od pamtivijeka tako su i Dulu i Epidaurus festival prožete, združene, sprijateljene.

    One su simbiotske. Kao što simbioza između umjetničkih formi odražava utjecaj jednog medija na drugi tako se u njima i s njima prožimaju izložba i koncert, koncert i izložba družeći se, rukom pod ruku, šapućući jedna drugoj mnoštvo tajni, skrovitih želja i komplimenata. U njihovom carstvu obje se umjetničke forme besprijekorno pretvaraju jedna u drugu. Kao što je glazba poticaj i inspiracija mnogim slikarima i likovnim umjetnicima tako su slikarske, likovne impresije veliko nadahnuće glazbenicima. Utječu i nadahnjuju jedan drugog stvarajući neraskidivu, skladnu vezu s neopisivom emocionalnom dubinom i beskonačnom izražajnom snagom. Tako se i ovaj put uvjeravamo da je naša spona zajedništva i divnog dijaloga vizualne i glazbene umjetnosti tek jedna duša. Jedna koristi boje, svjetlo, tamu, oblike, olovku ili kist, druga instrumente, promjene ključeva i tonaliteta, zvukove, tekstove i još mnogo toga da učini isto. Ova je ljubavna priča dviju umjetnosti prava romansa, tema s varijacijama ili glazbeni rondo, gdje je svaka repeticija ljepša od one prethodne, a svaka već doživljena tema svojevrsna emocija ovjekovječena i utkana na pozornici naših srdaca, bića i misli.
    U tom momentumu vrijeme zastaje bar na tren i dopušta nam da s rasplamsalom energijom naših emocija volimo, poštujemo, praštamo i smirimo sve one niskosti koje nam uporno vrijeđaju svijet', zapisat će ususret izložbi umjetnička direktorica Epidaurus festivala, Ivana Marija Vidović.
Nakon otvorenja izložbe 'Moć glazbe' uslijedit će klavirski koncert ukrajinskog virtuoza Danyla Sayenka, ujedno njegov premijerni nastup u Hrvatskoj. Sayenko i Ivana Marija Vidović suradnju su započeli kada ga je naša pijanistica zapazila na natjecanju u Italiji kao članica žirija. Sayenko je trijumfirao s pobjedama apsolutnih nagrada, a želja umjetničke direktorice Epidaurus festivala da upravo ovaj virtuoz nastupi na 17. izdanju pojačala se kada je njegova domovina postala poprište ratnih strahota.
- Do prije nedavno, činilo se da je gotovo nemoguć njegov dolazak i nastupanje no, ovaj nadareni, virtuozni i već potpuno formirani tridesetdvogodišnji glazbenik iz Lavova, održat će recital s kojim će se otvoriti na vrlo dostojanstven način 17. koncertna sezona omiljenog cavtatskog međunarodnog festivala Epidaurus - istaknula je Ivana Marija Vidović.
Danylo Sayenko rođen je u 1991. u Lavovu /Lemberg, jednom od ukrajinskih gradova najviše pogođenih ruskom agresijom. Prvi profesor klavira u Lavovu bio mu je Yuriy Moysyak u glazbenom liceju nazvanom po Solomiji Krušeljnickoj. Danylo je dalje studirao na Akademiji glazbe Mykola Lysenko u Lavovu od 2009. do 2014. U klasi profesora Jozefa Ermina. Od 2014. studira na Hochschule für Musik und Theatre u Hamburgu s prof. Annom Vinnizkom i iz 2017. u Hochschule für Musik und Theater u Rostocku s prof. Mattiasom Kirschnereitom. Među brojnim dobivenim nagradama izdvajaju se one na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Vladimir Horowitz u Kijevu 2012. te iste godine na Natjecanjima (također međunarodnim) Emil Gilels iz Odese i Mykola Lysenko iz Kijeva.
Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim svjetskim natjecanjima od koji se ističu sljedeće: Pijanističko natjecanje„Maria Canals“ (Barcelona/Španjolska 2015.) – 1 nagrada, I. J. Paderewski International Piano Natjecanje (Bydgoszcz /Poljska 2022.) – 3. Nagrada, International Concours Piano of Ile de France (Maisons Laffite, Francuska, 2022.) – 1 nagrada, Euregio Piano Award International Piano Natjecanje 2023., Geilenkirchen (Njemačka) – 2 nagrada, Međunarodno pijanističko natjecanje “Grad Vigo” u Španjolskoj 2023. – 2. nagrada, Pijanističko natjecanje Richarda Vinesa 2021 (Lleida, Španjolska) – 2. nagrada, Pijanističko natjecanje Campillos 2022. (Campillos, Španjolska) – 3 nagrada, Rospigliosi IPC “Premio Schumann” 2023., Lamporecchio, Italija – 2. nagrada, Međunarodno pijanističko natjecanje Colafemmina – Acquaviva delle Fonti, 2021., Italija) – 1 nagrada, Međunarodni klavir „Arcangelo Speranza” natjecanje 2021. u Tarantu u Italiji – 1 nagrada, Međunarodno pijanističko natjecanje J. Krogulski (Tarnów, Poljska 2022.) – 1 nagrada, IPC “GIORGOS Thymis” (Solun/ Grčka 2015.) – 1 nagrada, Međunarodno pijanističko natjecanje Massarosa (Massarosa/ Italija 2018.) – 1 nagrada,  Međunarodno glazbeno natjecanje poljske glazbe, Rzeszów, Poljska 2023. – 5. mjesto, Međunarodno pijanističko natjecanje u Tbilisiju 2022., (Tbilisi, Gruzija) – 4. nagrada,”Galina Cherni-Stefanska in Memoriam” IPC, Poznan, Poljska 2022. – finalist, IPC “Luciano Luciani”(Cosenza, Italija 2020.) – 2. nagrada, Međunarodni klavir “Kharkiv Asamblras”, Natjecanje (Kharkiv, Ukrajina 2018.) – 1 nagrada, “Nova Coppia Pianisti” međunarodni klavir, Natjecanje 2022. (Osimo, Italija) – 3. nagrada i mnoge druge.
Danylo aktivno svira solo koncerte i s orkestrima u Ukrajini i u europskim zemljama kao što su Njemačka, Poljska, Italija, Švicarska, Grčka, Španjolska, Rumunjska, Francuska, Slovačka i Norveška.
- U njegovom glazbenom zagrljaju zaželimo zajedno mir i ljubav svijetu, a u otvorenju izložbe naših dubrovačkih umjetnika pronađimo mnoge uspomene i motive iz vremeplova Dubrovačkih ljetnih igara, proslavimo obljetnice poznatih svjetskih glazbenika, obojimo se najljepšim bojama kreacija naših talentiranih likovnih umjetnika koji nam se treći put predstavljaju sa svojim maštovitim ostvarenjima….Veličajući nenadmašnu moć glazbe - naglasila je dalje umjetnička direktorica Vidović poželjevši dobrodošlicu u Cavtat svim ljubiteljima umjetnosti.
Epidaurus Cavtat festival srdačno zahvaljuje svim sponzorima, donatorima, izvođačima i publici, uz napomenu kako su alternativne lokacije u slučaju lošeg vremena Dom kulture u Cavtatu i Čilipima.
Informacije o Epidaurus Cavtat Festivalu možete pronaći i na www.epidaurusfestival.com te društvenim mrežama Festivala.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • zagonetka_pobjede