Četvrtak, 05 Prosinac 2019

U utakmici šestog kola Županijske malonogometne lige u školskoj sportskoj dvorani na Grudi Čibača je pobjedom protiv Jadrana iz Ljute stigla do petog mjesta tablice lige.

Plat je u zapisniku utakmice igrane pod balonom na Korčuli imao samo pet imena, te uvjerljivo izgubio od momčadi Svetog Antuna s 8:1.

ČIBAČA - JADRAN  2 : 1 (1:1)

ČIBAČA – Marko Kriste, Juraj Joković, Domagoj Prkut, Ivan Radić, Romano Jarak, Vlaho Lučić, Petar Kraljić, Ante Burum, Stijepo Jarak, Kristijan Prkut, Vidan Vidić, Leo Pušić. Voditelj – Josip Vidić,službena osoba – Ivo Raguž.

JADRAN - Ivan Keser, Maro Runje, Maroje Čupić, Marijan Dujmović, Maroje Pišta, Nikša Šmanjak, Kristijan Ojurović, Matija Benčak. Voditelj – Mario Jerković.

0:1 Mario Runje 5'; 1:1 Leo Pušić 6'; 2:1 Ivan Radić 25'

Opomene ; Vlaho Lučić 23' ( ČIBAČA ) prekršaj / 1 / ; Ante Burum 23' ( ČIBAČA ) prigovor / 1 / Isključenje ; Mario Runje 15' ( JADRAN ) nesportsko ponašanje - psovanje / 1 /

ak.pr./ 1 –4 // 4 –1 /

SVETI ANTUN - PLAT 8 : 1 (4:0)

SVETI   ANTUN – Dorijan Aljinović, Pero Martinović, Toni Skokandić, Borna Bokšić, Šimun Šulentić, Teo Borovina, Armano Marelić, Hrvoje Žuvela, Antonio Mušić, Andrija Filipović-Grčić, voditelj – Darko Tarle.

PLAT – Đani Ređepaj, Mateo Katičić, Ivo Katić, Milan Mikulić, Ante Alerić

1:0 Antonio Mušić 4'; 2:0 Šimun Šulentić 6'; 3:0 Andrija Filipović–Grčić  8'; 4:0 Toni Skokandić 13'; 5:0 Teo Borovina 17'; 6:0 Antonio Mušić 18'; 7:0 Šimun Šulentić 18'; 8:0 Andrija Filipović–Grčić 24'; 8:1 Ante Alerić 25'

Opomene : nema

ak.pr./ 2 –1 // 2 –4 /

Srijeda, 04 Prosinac 2019 07:56

Blagdanski maraton dobre zabave u Revelinu

Klub Revelin i ovih blagdana pripremio je najbolje zabave za sve! Pratite objave i zanimljive zabave koje se pripremaju, te odaberite zabavu za sebe i ekipu!

Ovih blagdana klub Revelin pripremio je bogat program, koji će uskoro biti objavljen na društvenim mrežama Revelina. Trash zabava, brojni koncerti, tematske zabave i spektakularni disko doček Nove godine uz čak pet izvođača. Glavne zvijezde u najluđoj noći u godini su Freemasons i Gramophondzie.

No, prije dočeka, već ove subote se priprema zabava uz najbolje domaće hitove, prigodne i  blagdanske popuste. Požurite po svoje ulaznice u ured Revelina.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U prvom dijelu humanitarne akcije "Uljepšajmo Božić obitelji Laco" koju  Mazda Team Croatia, Autoklub Župa dubrovačka i Autoklub Dubrovnik Racing u ovo predbožićno vrijeme, vrijeme darivanja, veselja i ljubavi provode  u suradnji s KOGO steak house, sinoć je u ovom župskom restoranu uz muziku uživo, grah i čobanac prikupljeno 21.275 kuna.

Nastavak akcije slijedi u nedjelju 15. prosinca na parking prostoru Pevec centra Poslovnoj zoni Čibača u jutarnjim satima, gdje će svoja vozila i kartinge izložiti članovi  Auto klubova Župa dubrovačka i Dubrovnik Racing, a prikupljala bi se pomoć donacijama proizvoda za higijenu (higijenske maramice, šampone, papirnate ručnike, ručnike, prašak za pranje rublja, sredstva za čišćenje i sl..) kao i neizostavnim slatkišima.

Organizatori zahvaljuju vlasniku KOGO restorana na pomoći oko organizacije, donaciji hrane i pića, te na ustupljenom prostoru.

U petak i subotu (29. i 30. studenog 2019.), u Dječjem vrtiću Župa dubrovačka održan je II. modul, II. stupnja edukacije „Upravljanje problemnim situacijama“.

Voditeljice dr.sc. Nevenka Modrić i prof. Ljiljana Šarićna početku dvodnevne edukacijerazmijenile su sa polaznicama iskustva o primjeni UPS modela.

Polaznice edukacije imale su priliku demonstrirati rješavanje problemne situacije pod mentorstvom voditeljica edukacije.

Također, edukatorice su polaznicama predstavile metodu rješavanja problema UPS metodom kada osjećamo problem u situaciji s drugom osobom uz pomoć didaktičkog sredstva „Piramide“ te na primjerima iznijele kako prepoznati lažni sukob od pravog.

Boćari Župe dubrovačke-HE su se slavljem na neugodnom gostovanju kod Imotskog učvrstili na prvom mjestu tablice lige koje su preuzeli u prošlom kolu. Nakon neriješenog rezultata u prve četiri discipline, kao i na "gumama", boćari Župe su u zadnje četiri discipline imali dvije pobjede i jedan neriješen rezultat, što im je donijelo tijesnu pobjedu od dva boda razlike. Postranje je poraženo od Komolca.

Rezultati 5. kola: 

Naklice – Otok  14:10
Komolac – Postranje  18:6 zapisnik utakmice
Zlatan Otok – Vir  14:10
Imotski – Župa dubrovačka-HE  11:13 zapisnik utakmice  
Hajduk – Gorčina  22:2 

Trenutni poredak: 1. Župa dubrovačka-HE 12 bodova, 2. Komolac 10, 3. Vir 9, 4. Naklice 9, 5. Hajduk 8, 6. Imotski 8, 7. Otok 6, 8. Zlatan Otok 4, 9. Postranje 3, 10. Gorčina 2 boda.

Raspored 6. kola igra se 07.12.2019. u 15,00 sati:

Otok – Gorčina
Župa dubrovačka-HE – Hajduk 
Vir – Imotski
Postranje – Zlatan Otok (08.12.2019.)
Naklice – Komolac (08.12.2019.)

foto: arhiva portal

Mladi vaterpolisti Gusara - uzrast "nade" sudjeluju u kvalifikacijama Državnog prvenstva u kojima su klubovi podijeljeni u dvije grupe, "sjever" i "jug".

Kvalifikacije su osmišljene tako da se igra više turnira u raznim dalmatinskim gradovima (južna skupina), a tko ide na završni turnir će se znati tek nakon što odigraju sve utakmice u skupini.

Prvi turnir se održao u Šibeniku u subotu 30. studenog gdje su nade VK Gusara odigrale dvije utakmice (poraz od KPK 20:2 i poraz od Zadra 13:2) sva četiri gola za Gusar je postigla Nina Jazvin.

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je  12 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teže, a dvije lakše ozlijeđene. S materijalnom štetom zabilježeno je sedam prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 601 represivnu mjeru od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 391 osoba sankcionirana zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 29 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 8 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 7 osoba je sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

- Od ostalih prekršaja izdvajamo 21 mjeru poduzetu zbog nepropisnog pretjecanja, 40 mjera poduzeto je zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja i 21 mjera koja je poduzeta prema vozačima koji tijekom vožnje nisu koristili dnevna svjetla.

Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Povijest obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom započinje 8. kolovoza 1956. godine kada je u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo požar u kojem su stradala 262 rudara. Ova rudarska nesreća se pamti kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Obilježavanje doprinosi postizanju jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu kao i boljem razumijevanju problematike invaliditeta na svim razinama društva.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, od čega je 60 posto muškaraca i 40 posto žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12 posto stanovnika.

Prvi brak između Hrvata  i Maora, iseljenika iz Župe dubrovačke Andrije Kleškovića i maorske princeze Erinu Kaaku sklopljen je na samom sjeveru Novog Zelanda 1892. prije 127 godina !  Sjećanje na ovaj dio hrvatske iseljeničke povijesti osvježila je povjesničarka i hrvatska snaha Kaye Dragichevich u knjizi “Pioneer Dalmatian Settler of the Far North”, a priču je donio Jutarnji list.

Kako se navodi, Andrija Kleškovića se rodio 1867. godine u Mlinima. Njegov otac Andrija stariji bio je vlasnik trgovine, a majka Ana, rođena Tonković, kućanica. Nakon smrti majke, otac se ponovno ženi, Franicom Turčinović. Međutim, Andrija mlađi nije bio u dobrim odnosima s pomajkom pa kad ga je rođak, koji je obavljao svećeničku službu u Americi, pozvao da mu se pridruži, nije dugo dvojio. Spakirao je stvari i otišao u prekomorsku nepoznatu zemlju. Andrija je u Sjedinjenim Američkim Državama postao članom crkvenog zbora i ministrant. U početku su se rođaci dobro slagali, ali nakon jedne svađe, Andrija je odlučio prekinuti sve veze s njim. Svađa je Andriju toliko potresla da je odbacio katoličku vjeru, kojoj će se vratiti tek pred kraj svog života, nekoliko mjeseci prije smrti. Ostao je sam u stranoj zemlji, pa mu je preostalo jedino da potraži nekakav posao pomoću kojeg bi preživio. Našao je jedan u San Franciscu. Tamo je neko vrijeme radio kao kuhar sve dok 1884. nije odlučio potražiti sreću na Novom Zelandu. Pridružio se valu Dalmatinaca koji su s juga Hrvatske došli na Far North (najsjeverniji dio Sjevernog otoka) kopati kauri smolu. Radi se o fosiliziranoj smoli s istoimenog stabla koja je na Sjevernom otoku Novog Zelanda u 19. i 20. stoljeću bila glavna sirovina za proizvodnju premaza za zaštitu namještaja.

Krajem 19. stoljeća na Novom Zelandu je već bilo oko devet tisuća dalmatinskih doseljenika koji su iskoristili dotad zabačene dijelove otoka u eksploataciji kauri smole. S obzirom na to da je Andrija tijekom tri godine provedene u San Francisu vrlo dobro naučio govoriti engleski jezik, uspio je svojim sunarodnjacima pomoći u kupnji dozvole za prodaju smole. Bio je u jako dobrim odnosima i s Maorima. S njima je dijelio sličan smisao za humor te je gajio duboko poštovanje prema njima. Zbog njegova odlučnog stava i tečnog znanja hrvatskog, engleskog i maorskog jezika, ubrzo je i on sam postao figura koju su mnogi poštovali. Maori su tražili njegovu pomoć u kupnji dozvola, a Britanci asistiranje u prijevodu na sudovima.

Kad je upoznao maorsku princezu Erinu Kaaku iz Te Kao, plemena Ngai Takoto, odlučio je kako će Novi Zeland postati njegov novi dom. Erina je dolazila iz ugledne obitelji. Bila je kćer poglavice Hohepa Kaake i Anete Marupo. Njezina majka imala je zavidnu količinu zemlje u Takahueu na sjeveru otoka.

Par je vjenčao svećenik Joseph Matthews 1892. godine u crkvi sv. Spasa u Kaitaia. Bio je to prvi službeni brak između Hrvata i Maorke. Novoosnovana obitelj Klešković se udomaćila u Spring Campu u Waihopou, 40-ak kilometara od Kaitaia. Zajedno su radili na iskopavanju smole i širenju obitelji. Tijekom 26 godina braka imali su 13-ero djece. Redom su to bili Lizzie, Annie, Sonny, Joe, Leo, Tat, Mary, Lily, blizankinje Ellen i Hazel, Patrick, Frank i Theo.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Izvor: Jutarnji list - slika privatni album

- Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka - rekao je premijer Plenković na konferenciji za novinare u 16.20 sati nakon današnjeg sastanka.

Postignut je dogovor  o povećanju koeficijenata po sustavu 3+1+2, od 1. prosinca ove godine povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta, za plaću koja se isplaćuje u siječnju iz proračuna za 2020., zatim povećanje za 1 posto od 1. lipnja, a treće povećanje od 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. Kako je rekao premijer Plenković ovim rješenjem Božićnica se  povećava s 1250 na 1500 kuna, regres s 1250 na 1500 kuna, dodatak za djecu se povećava s 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna. Nenastavno osoblje dobit će iznose kao nastavnici, samo ne kroz koeficijent  neko kroz dodatke.

- Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postavili zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja., a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalima u javnim službama, od 6,11 posto koje smo razlomili u 3 koraka. Prihvaćanjem ovakvog sporazuma sindikati u odgoju i obrazovanju jamče vladi socijalni mir. Od sutra je štrajk zaustavljen, i mam apsolutno puno povjerenje Vlade RH da će u četvrtak donijeti uredbu koja je dogovorena - rekao je Branimir Mihalinec predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Međutim, izgleda da prosvjetari nisu najzadovoljniji odlukama njihovog sindikalnog vodstva i kompromisom s Vladom. Prema anketi na Facebook stranici Školska zbornica čiji su članovi učitelji, nastavnici i stručni suradnici, te svi ostali članovi prosvjetne zajednice najveći dio njih, skoro 95 posto sudionika ankete, smatra da dogovor Vlade i sindikata nije ispunio zahtjeve štrajka.

Stranica 1 od 55